Best Joomla Templates by User Reviews BlueHost

УВАГА! Новий сайт Подільської міської територіальної громади розташований за посиланням: https://podilska-gromada.gov.ua/

КОЛИ БЕЗПРАВНИЙ СТАТУС ШТОВХАЄ НА ПРОТИПРАВНІ ДІЇ

 z1

z2

З початку року представники Одеської обласної організації “Комітету виборців України” та Котовського міжрайонного управління юстиції здійснили десятки виїздних прийомів в прикордонних районах на півночі Одещини. Були виявлені сотні осіб без громадянства з незадокументованим статусом та проблемами з отриманням ідентифікаційних документів. У травні юристи здійснили два виїзди до Фрунзівського району, де виявлено майже 50 осіб без громадянства. Життя майже кожної такої особи – це сюжет для драматичного твору, в якому безправний статус часто штовхає до протиправних дій.

Фрунзівський район Одеської області на заході межує з невизнаною Придністровською молдавською республікою. Сам район невеличкий та нараховує трохи більше 20 тисяч осіб, які проживають в 11 сільських та 2 селищних радах. За сприяння сільських рад, представники Одеської обласної організації Комітету виборців України та Котовського міжрайонного управління юстиції організували правові прийоми у дев’яти населених пунктах району. За правовою допомогою звернулося 17 осіб без громадянства, переважно з незадокументованим або частково задокументованим статусом. За попередньою інформацією, на Фрунзівщині біля 50 осіб без громадянства мають проблеми з оформленням свого статусу, але за правовою допомогою звертатися бояться через те, що багатьох прикордонники вже депортували, а значна кількість осіб без громадянства навіть побувала і за гратами. До більшості з цих осіб юристам прийшлося їхати на прийом додому, бо у людей навіть немає коштів, щоб дістатися до сільської ради та лише одиниці мають телефони для того, щоб з ними зв'язатися.

Вже закономірною тенденцією виявилося те, що третина жителів Фрунзівщини, що звернулася за допомогою до юристів – це люди, що живуть з паспортами вже неіснуючого Радянського Союзу. Один випадок із літньою жителькою с. Василівка Ніною показує, що громадяни колишнього СРСР часто не розуміють переваг отримання паспорта України. За словами Ніни, вона боїться оформити громадянство України, бо тоді вона буде отримувати українську пенсію і її онуки – алкоголіки – колись прийдуть та вб’ють її за цю пенсію… Інший «громадянин» СРСР – Павло, житель села Савчинське, вагається, чи звертатися йому взагалі до Міграційної служби. Як зазначив Павло, в нього кілька дітей – вони громадяни України. Вся сім’я займається господарством (вирощують городину, розводяться свиней, корів), за рахунок чого й живуть. Всі гроші, за словами Павла, йдуть на дітей, тому на те, щоб оформити свій статус - зайвих коштів немає. І так майже кожна історія осіб, які живуть з паспортами СРСР, має свій «нюанс», який заважає їм звернутися до державних органів. Проте є і спільна риса - усі проблеми впираються у фінансові труднощі.

Інша частина клієнтів — це особи, що переїхали у 1990-х роках з Молдови, отримали вже посвідки на постійне проживання, але не можуть отримати українське громадянство. Причина банальна – у Міграційній службі їм завжди знаходять відсутній «документ», без якого вони не можуть отримати український паспорт… Крім того, більшість заявників скаржаться на високий рівень корупції при оформленні документів, через що вони змушені за копійки нелегально працювати у підприємців. Всіх, кого вислухали юристи на виїзних прийомах на Фрунзівщині -  щонайменш двічі, а то й тричі зверталися до Міграційної служби. Але в переважній більшості випадків чули відповіді, що в Україні вони непотріб та нікому не потрібні.

Проте найстрашніше те, що безгромадянство та безправний статус штовхає людей на злочини. У Фрунзівському районі виявлені особи без громадянства, які приїхали до України на початку 90-х років ще дітьми, стали вже давно дорослими, але й досі не мають ідентифікаційних документів! Таких ми нарахували майже з десяток! У багатьох вже є свої діти, але вони – заручники ситуації - їм немає куди вертатися. Батьківщина для них – України, їх не чекають ні в ПМР, ні в Молдові. Але й для України вони – чужі! І ось для того, щоб вижити, зневірені люди часто вимушені йти на протиправні дії – красти… Така участь спіткала Юлію із с. Карабаново, та братів Сергія та Андрія із села Нова Шибка, які офіційно ніде не могли працевлаштуатися та вдалися до крадіжки, щоб прогодувати себе та свої сім’ї. Що цікаво, кожен з них отримав «довідку» з фото, де вказано, що вони особи без громадянства. Деякі з цих людей після відбуття  покарання стали на шлях виправлення - зайнялися фермерством, але парадокс в тому що і така підприємницька діяльність для них також поза законом.

Віктор Зуєв

координатор ініціативи зі скорочення безгромадянства

 в північних районах Одещини

Проект зі скорочення безгромадянства осіб молдавської національності, спричиненого розпадом СРСР, здійснюється Одеською обласною організацією ВГО “Комітет виборців України” за фінансування Європейського союзу