Літо - пора кишкових інфекцій.
Протягом останнього тижня в м. Котовську і районі різко збільшилась кількість хворих на гострі кишкові інфекції. Серед них 60% складають діти.
Факторами зараження частіше є харчові продукти - це в першу чергу молочні продукти, кондитерські вироби, готові страви, які не правильно приготовлялись або зберігались
У таку жару, яка зараз відмічається, активізувались шляхи розповсюдження кишкових інфекцій.
По перше збільшилось вживання овочів, фруктів, ягід, води, які частіше інфікуються збудниками інфекцій.
По друге, поява мух літом приводе до заносу збудників кишкових інфекцій на харчові продукти, де вони швидко при високій температурі розмножуються.
І по третє в жарку погоду знижується резистентність організму до зараження кишковими інфекціями.
З метою попередження гострих кишкових інфекцій в літній період необхідно додержуватись слідуючих рекомендацій.
Не купувати продукти на стихійних ринках або з рук приватних осіб.
Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання ( річки, озера тощо). Для миття і приготування їжі використовувати воду питну бутильовану або з централізованих джерел водопостачання.
Не вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх якості, або з вичерпаним терміном зберігання.
Не вживати в їжу незнайомі гриби, ягоди трави та інші рослини.
При купівлі харчових продуктів та напоїв обов’язково звертати увагу на термін та умови їх зберігання. Кожен споживач також має право вимагати у продавця документацію, що підтверджує якість та безпеку продукції, яка реалізується.
При неорганізованому відпочинку, подорожі не рекомендується брати в дорогу продукти, що швидко псуються (ковбаси, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні).
На відпочинку без організованого харчування виключати приготування багато комплексних страв, що не мають достатньої термічної обробки ( паштети, м’ясні салати тощо) не готувати продукти із запасом. Приготовані страви бажано споживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають бути піддані повторній термічній обробці. Зберігання виготовленої страви без холоду не має перевищувати 2 години.
При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре помити
питною водою, при споживанні дітьми - обдати окропом. Перед приготуванням їжі та перед її вживанням обов’язково мити руки з милом. Обов’язково мити руки після відвідування туалетів.
При відпочинку з дітьми, батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни.
Для купання та відпочинку необхідно користуватися лише офіційно відкритими для цього пляжами.
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання, терміново звернутися до найближчої лікувальної установи. Не рекомендовано займатись самолікуванням. При тяжкому стані хворого потрібно негайно викликати швидку допомогу.
Зав відділенням епідеміологічних досліджень
ВП «Котовський міжрайонний
відділ лабораторних досліджень»
ДУ «Одеський ОЛЦ ДСЕСУ» В.М. Шенкаренко