Best Joomla Templates by User Reviews BlueHost

УВАГА! Новий сайт Подільської міської територіальної громади розташований за посиланням: https://podilska-gromada.gov.ua/

АНАЛІЗ

 ВПЛИВУ РЕГУЛЯТОРНОГО АКТА

проекту рішення виконавчого комітету Котовської міської ради

проекту рішення виконавчого комітету Котовської міської ради«Про затвердження правил розміщення зовнішньої реклами у м.Котовську»

  

    1. Визначення та аналіз проблеми,

яку буде розв’язано шляхом регулювання.

            На теперішній час в місті діють Правила розміщення зовнішньої реклами (надалі - Правила), затверджені рішенням виконавчого комітету Котовської міської ради від 22.04.2004 р. №137.

Питання розміщення реклами на законодавчому рівні регулюються Законом України «Про рекламу» та Постановою Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2003 р. N 2067 «Про затвердження Типових правил розміщення зовнішньої реклами». Статтею 16 Закону України «Про рекламу» визначено, що розміщення зовнішньої реклами у населених пунктах провадиться на підставі дозволів, що надаються виконавчими органами міських рад, та в порядку, встановленому цими органами на підставі типових правил, що затверджуються Кабінетом Міністрів України. Тому на сьогодні чинним законодавством не встановлено правил розміщення зовнішньої реклами в конкретних населених пунктах, а лише визначені типові правила, на підставі яких повинен розроблятися місцевий нормативно-правовий акт, який і був введений рішенням виконавчого комітету Котовської міської ради 22.04.2004 р. №137 «Затвердження Правил розміщення зовнішньої реклами». Внесення змін до Правил також може бути проведено тільки шляхом регулювання з боку органів місцевого самоврядування, а саме прийняття рішення виконавчого комітету Котовської міської ради – «Про затвердження Правил розміщення зовнішньої реклами у м.Котовську».

З часу введення в дію Правил розміщення зовнішньої реклами в місті набули чинності деякі зміни до законодавства, які стосуються розміщення реклами. Зокрема, з введенням в дію Податкового кодексу України скасований податок на рекламу, а в тексті діючого порядку до теперішнього часу не виключено посилання на податок з реклами, що суперечить чинному законодавству. Ця проблема не зачіпає інтереси розповсюджувачів реклами та органів місцевого самоврядування, тому що порядок видачі та скасуванням дозволу, розміщення та демонтажу рекламного засобу у діючому порядку не був пов’язаний зі сплатою скасованого податку з реклами, однак для приведення документу до норм чинного законодавства необхідно виключити по тексту посилання на податок з реклами.

З метою дотримання принципів державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності проект рішення Котовської міської ради розроблений Фінансовим управлінням Котовської міської ради  для проведення процедури оприлюднення та обговорення.

 

2.Цілі регулювання.

Основними цілями прийняття даного проекту регуляторного акта є:

- забезпечити додержання прав та інтересів суб’єктів господарювання при розміщенні окремих видів реклами шляхом визначення соціально справедливого розміру плати за користування місцем розташування рекламних засобів;

- знизити кількість порушень, які спостерігаються при розміщенні рекламних засобів, з боку суб’єктів господарювання;

- отримати додаткові надходження в міський бюджет від плати за користування місцем, яке перебуває у комунальній власності міста, для розташування рекламних засобів;

- вдосконалити відносини між органами місцевого самоврядування (виконкомом міської ради) та суб’єктами господарювання, пов’язані з отриманням дозволу на розміщенням зовнішньої реклами;

- привести окремі положення Правил, які потребують внесення змін, у відповідність до норм діючого законодавства;

 

    1. Визначення та оцінка прийнятих альтернативних способів

 досягнення встановлених цілей.

Під час розроблення даного регуляторного акту розглядалися таки альтернативні способи досягнення визначених цілей:

1. Залишення існуючої на даний момент ситуації без змін.

Залишення розміру плати за користування місцем розміщення виносних рекламних засобів на теперішньому рівні буде ускладнювати відносини в галузі розміщення реклами між органами місцевого самоврядування та суб’єктами господарювання. Регуляторний орган наполягатиме примушувати суб’єктів господарювання при встановленні рекламних засобів документально оформляти дозволи та укладати угоду на надання місця під розміщення реклами з відповідною оплатою, а суб’єкти господарювання будуть намагатися уникнути від такої оплати, а тому і розмістити свій рекламний засіб без належно оформленого дозволу та укладання договору. Все це також призводить до порушень в галузі розміщення реклами та зниження надходжень в цільовий фонд міського бюджету.

На підставі вищевикладеного можна дійти висновку, що від такої альтернативи необхідно відмовитись, оскільки розміщення реклами в місті не повинно здійснюватися без контролю, хаотично та з порушенням діючих Правил, при цьому існуючи проблеми будуть тільки поглиблюватись.

2. Внесення змін до існуючих регуляторних актів.

У разі прийняття рішення про внесення відповідних змін щодо регулювання відносин в галузі розміщення реклами на території міста до існуючих регуляторних актів можливе досягнення поставлених цілей. В цьому разі на території міста при вирішенні питань розміщення реклами будуть діяти два нормативно-правових акти. Але, зважаючи на велику кількість застосувань даних документів в роботі при оформленні дозволу на розміщення реклами, проведення такої роботи призведе до значно більших часових та трудових витрат з боку органів місцевого самоврядування, незручностей у застосуванні норм регуляторних актів для суб’єктів господарювання, їх неоднозначне трактування.

Наведене свідчить, що запровадження такої альтернативи є недоцільним.

3. Затвердження Правил розміщення зовнішньої реклами на території у містіКотовськ в новій редакції, шляхом прийняття відповідного рішення, є оптимальнішим із способів, за допомогою якого можливе визначення правових та організаційних засад розміщення реклами в місті .

Цей регуляторний акт відповідає потребам у розв’язанні визначених проблем та принципам державної регуляторної політики.

У проекті Правил чітко визначені основні напрями регулювання діяльності в галузі розміщення реклами, які поширюються на всіх суб’єктів господарювання незалежно від форм власності у цій сфері. Прийняття запропонованого проекту дасть можливість створити належні правові та організаційні умови для розвитку діяльності в галузі реклами на основі розширення конкурентних відносин, підвищення ефективності цивілізованих форм рекламного бізнесу.

Отже, затвердження такого регуляторного акта забезпечить поступове досягнення встановлених цілей, починаючи з дня його прийняття, і дасть можливість створити умови щодо забезпечення гарантій законності у сфері розміщення реклами, більш ефективно застосовувати регулювання розміщення реклами, яке буде спрямовуватись на посилення економічних методів впливу як на суб’єктів господарської діяльності, так і на процеси, що відбуваються в цій галузі.

 

    1. Механізм, який пропонується застосувати

для вирішення проблеми, і відповідні заходи.

Для розв’язання проблем, визначених в першому розділі цього регуляторного акту, при підготовці Правил в новій редакції пропонується внести зміни.

В новій редакції Правил розміщення зовнішньої реклами пропонується змінити затверджений механізм проходження документів для отримання дозволу та привести його до умов сьогодення, а також в зв’язку зі скасуванням податку з реклами виключити з тексту Правил посилання на нього.

 

5. Обґрунтування можливостей досягнення мети

у разі прийняття регуляторного акту.

Запропонований проект акта розроблено у відповідності до вимог діючого законодавства, що регламентує чітке врегулювання механізму дій та відносин між місцевими органами влади і суб’єктами господарювання. Він максимально відповідає стану та тим умовам, що склалися в місті і потребує затвердження виконкомом міської ради.

 

6. Очікуванні результати прийняття акта.

Головним чинником результативності даного регуляторного акта є впорядкування надання дозволів на розміщення зовнішньої реклами, стабілізація надходжень до міського бюджету від сплати за тимчасове користування місцями розташування рекламних засобів, а також впровадження прозорого механізму обчислення та сплати за тимчасове користування місцями розташування рекламних засобів фізичними та юридичними особами.

Впровадження даного регуляторного акта дозволить:

- прийняти міською радою рішення, яке відповідає вимогам акту вищої юридичної сили;

- створити сприятливі умови в місті для розміщення реклами;

- забезпечити збільшення надходжень плати за користування місцем розташування рекламних засобів до цільового фонду міського бюджету .

Від впровадження регуляторного акта негативних результатів не очікується.

Опис прогнозованих вигод та витрат у разі прийняття регуляторного акта:

 

Таблиця вигод та втрат 

Сфери впливу

Вигоди

Витрати

Інтереси органів місцевого самоврядування

Підвищення естетичних якостей міського середовища за рахунок зменшення хаотично розміщених рекламних засобів та проведення заходів по благоустрою за додаткові кошти, які будуть отримані за користування місцем розташування рекламних засобів;

Збільшення надходжень платежів до спеціального фонду бюджету від плати за користування місцем розташування рекламних засобів за рахунок залучення до сплати рекламодавців, які раніше самовільно розміщували засоби зовнішньої реклами.

Відсутні

Інтереси суб’єктів господарювання

Розвиток рекламного середовища за рахунок впровадження уточненого порядку отримання дозволів на розміщення зовнішньої реклами;

Витрати пов’язані  зі сплатою за тимчасове користування місцем розташування рекламних засобів.

Інтереси громадян

Підвищення естетичних якостей міського середовища

Відсутні

 

7. Визначення показників результативності акта.

 Для визначення результативності регуляторного акта пропонується встановити такі показники:

- розмір надходжень до цільового фонду міського бюджету, пов'язаних з дією акта – передбачається збільшення суми надходжень плати за користування місцем розташування рекламних;

- кількість суб’єктів господарювання або фізичних осіб, на яких поширюватиметься дія акта – всі суб’єкти господарювання, які займаються розміщенням рекламних засобів;

- розмір коштів, що витрачатимуться суб’єктами господарювання та/або фізичними особами, пов'язаними з виконанням вимог акта – не передбачається додаткових витрат коштів суб’єктами господарювання щодо впровадження запропонованих норм, які регламентовані в проекті рішення виконавчого комітету;

- кількість дозволів;

- рівень поінформованості суб'єктів господарювання або фізичних осіб з основних положень акта - передбачається досягти 100% поінформованості за рахунок розміщення на офіційному сайті Котовської міської ради та її виконавчого комітету.

 

8. Обґрунтування запропонованого строку дії регуляторного акту.

Строк дії регуляторного акта не обмежується, але може бути переглянутий у разі неефективності його дії та внесення змін до чинного законодавства.

 

9. Заходи, за допомогою яких здійснюється

відстеження результативності акта.

Стосовно регулятивного акта буде здійснено базове, повторне та періодичне відстеження у терміни, встановлені статтею 10 Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності".

Базове відстеження буде здійснено протягом року регуляторним актом з метою оцінки стану суспільних відносин, на врегулювання яких спрямована дія акта.

Повторне відстеження буде здійснено через два роки після набрання чинності актом. Установлені кількісні та якісні показники результативності акта будуть порівняні із значеннями аналогічних показників, що встановлені під час базового обстеження.

Періодичне відстеження буде здійснено раз на кожні три роки починаючи з дня закінчення заходів з повторного відстеження результативності.

З огляду на показники результативності, визначені в попередньому розділі регуляторного акту, відстеження результативності даного регуляторного акта буде здійснюватись статистичним методом.

У рамках статистичного методу відстеження буде проведено шляхом аналізу наступної інформації щодо:

- сум надходжень до цільового фонду міського бюджету (за даними ф.412 «Звіт про виконання місцевих бюджетів за доходами»);

- стану розвитку підприємництва в галузі розміщення реклами (кількість суб’єктів господарювання, які займаються розміщенням рекламних засобів; кількість виданих дозволів на розміщення зовнішньої реклами – за даними управління архітектури та земельних відносинпо книзі реєстрації виданих дозволів).

 

 

Начальник

Фінансового управління

Котовської міської ради                                                                  О.В. Музичук