Best Joomla Templates by User Reviews BlueHost

УВАГА! Новий сайт Подільської міської територіальної громади розташований за посиланням: https://podilska-gromada.gov.ua/

НОВИНИ З ПОДАТКОВОЇ:

Реорганізація державних податкових інспекцій Одещини не вплине на якість надання адміністративних послуг платникам податків

За словами в.о. начальника Головного управління ДФС в Одеській області Глеба Мілютіна, процеси реорганізації, які сьогодні проходять державні податкові інспекції, направлені в першу чергу на оптимізацію функцій контролю сплати податків та зборів.

   Надання якісних послуг та створення комфортних умов для виконання платниками податків своїх зобов’язань перед бюджетом залишається пріоритетним завданням Головного управління ДФС в Одеській області.  

Відповідно до вимог Постанови Кабінету Міністрів України від 4 листопада 2015 року № 892 «Деякі питання територіальних органів Державної фіскальної служби», 11 ДПІ (ОДПІ) Головного управління ДФС в Одеській області реорганізуються шляхом приєднання до відповідних територіальних органів ДФС.

Після реорганізації, в Одеській області діятиме 4 державні податкові інспекції у м. Одесі та 6 об’єднаних державних податкових інспекцій в районах Одеської області.

У складі об’єднаних державних податкових інспекцій Головного управління ДФС в Одеській області працюватимуть 22 відділення.

При цьому, як і раніше, платники податків зможуть отримати весь комплекс адміністративних послуг за місцем своєї реєстрації або ж проживання.

Тобто, органи державної фіскальної служби й надалі надаватимуть адміністративні послуги у кожному районному центрі (місті) Одеської області. 

Центри обслуговування платників надають 17 видів адміністративних послуг, а також послуги з видачі ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними та тютюновими виробами.

З початку поточного року 22 Центрами обслуговування платників надано понад 35 000 адміністративних послуг.

Також, нагадуємо, що продовжує роботу «гаряча лінія» з питань роботи Центрів обслуговування платників (0482)300-264)

****

У травні звіти щодо виробництва й обігу спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів подаються за новими формами

Котовська ОДПІ ГУ ДФС в Одеській області доводить до відома платників податків порядок та строки подання звітності з виробництва й обігу спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів.

       У зв’язку з введенням в дію наказу Міністерства фінансів України від 11.02.2016 року № 49 зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 03.03.2016 р. № 340/28470 « Про затвердження форм звітів щодо виробництва й обігу спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів та порядків їх заповнення «суб’єктами господарювання, які одержали ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями або тютюновими виробами, незалежно від форм власності до органів ДФС за основним місцем обліку в електронній формі надається «Звіт про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв у роздрібній мережі »№ 1-РА та «Звіт про обсяги придбання та реалізації тютюнових виробів у роздрібній мережі » № 1-РТ.

   Звіти в електронній формі подаються засобами електронного зв’язку з дотримання умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством , як передбачено для податкової звітності.

У разі, якщо суб’єкт господарювання має в своєму складі структурні одиниці, які не є юридичними особами, Звіт заповнюється в цілому щодо підприємства з урахуванням усіх структурних одиниць .

Інформація подається за кодами та видами алкогольних напоїв згідно з додатком до наказу Міністерства фінансів України від 11.02.2016 року № 49 « Про затвердження форм звітів щодо виробництва й обігу спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів та порядків їх заповнення».  

Звіт складається окремо за кожний місяць та до 10 числа місяця, що настає за звітним, подається до органів ДФС за основним місцем обліку суб’єкта господарювання.

Одиниці виміру, які застосовуються при складанні Звіту про обсяги придбання та реалізації тютюнових виробів :

Сигарети з фільтром – млн. штук;

Сигарети без фільтру – млн.штук;

Сигари – млн. штук;

Інші тютюнові вироби – млн. штук або тонни.

Крім того, наказом передбачено надання Звітів про обсяги придбання та реалізації алкогольних або тютюнових виробів в оптовій мережі (№ 1-ОА, № 1-ОТ).

   Документ набирає чинності з 21 квітня 2016 року. Перші Звіти згідно нових форм подаються за квітень 2016 року до 10 травня 2016 року до органів ДФС за основним місцем обліку суб’єкта господарювання.   Форми звітності також затверджено наказом Міністерства фінансів України від 11.02.2016 року № 49.

За неподання або несвоєчасне подання звітності передбачено відповідальність у вигляді штрафних санкцій.

****

До уваги платників єдиного податку третьої групи!

Котовська ОДПІ ще раз нагадує що змінами внесеними Положеннями Закону України  від 24 грудня 2015 року № 909-VIII „Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році”  передбачено нововведення:

платниками єдиного податку третьої групи обсяг доходу за звітний період оподатковується за ставкою 5% . Звітність за перший квартал подається за старою формою затвердженою Наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 № 578 зі ставкою податку 4%, тому в ручному режимі суму податку змінюємо на 5%

***

Особи, які провадять незалежну професійну діяльність без використання найманої праці, сплачують єдиний внесок за календарний рік, до 1 травня наступного року

Платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування є особи, які провадять незалежну професійну діяльність, а саме наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладацьку, а також медичну, юридичну практику, в тому числі адвокатську, нотаріальну діяльність, або особи, які провадять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності.

Вказані платники зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний рік, до 1 травня наступного року.

Зазначена норма передбачена п. 5 ст. 4, абз. 4 част 8 ст. 9 Закону України від 08.07.10 № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»

***

Податкова соціальна пільга

Фахівці Котовської ОДПІ надають роз’яснення щодо застосування податкової соціальної пільги. Податкова соціальна пільга застосовується до нарахованого платнику податку місячного доходу у вигляді заробітної плати тільки за одним місцем його нарахування (виплати).

Платник податку подає роботодавцю заяву про самостійне обрання місця застосування податкової соціальної пільги (далі - заява про застосування пільги).

Податкова соціальна пільга починає застосовуватися до нарахованих доходів у вигляді заробітної плати з дня отримання роботодавцем заяви платника податку про застосування пільги та документів, що підтверджують таке право. Роботодавець відображає у податковій звітності всі випадки застосування або незастосування податкової соціальної пільги згідно з отриманими від платників податку заявами про застосування пільги, а також заявами про відмову від такої пільги.

Податкова соціальна пільга не може бути застосована до:

доходів платника податку, інших ніж заробітна плата;

заробітної плати, яку платник податку протягом звітного податкового місяця отримує одночасно з доходами у вигляді стипендії, грошового чи майнового (речового) забезпечення учнів, студентів, аспірантів, ординаторів, ад'юнктів, військовослужбовців, що виплачуються з бюджету;

доходу самозайнятої особи від провадження підприємницької діяльності, а також іншої незалежної професійної діяльності. 

У 2016 році розмір загальної соціальної пільги 689 грн та розмір місячного доходу у вигляді зарплати, який дає право на податкову соціальну пільгу 1930 грн .

***

Власники земельного паю повинні подати декларацію до 3 травня 2016 року

Фахівці Котовської ОДПІ нагадують власникам земельних паїв про необхідність подати податкову декларацію про майновий стан та доходи.

В декларації зазначається сума доходів отриманих впродовж минулого року та сума податку на доходи фізичних осіб, військового збору, що підлягають сплаті самостійно. Працівники ЦОП Котовської ОДПІ за адресою: м.Котовськ вул..Калініна,126, надають консультаційні послуги та допомогу по заповненню звітності.

***

Громадяни, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, зобов’язані задекларувати свої доходи

Громадяни  України, які планують виїхати за кордон на постійне місце проживання, зобов'язані не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду, подати до органу державної фіскальної служби декларацію про майновий стан і доходи.

Протягом 30 календарних днів з дня отримання декларації орган державної фіскальної служби зобов'язаний визначити податкове зобов'язання платника податку та надіслати йому податкове повідомлення, а у разі відсутності податкових зобов'язань - видати довідку платнику податку.

Платник  зобов'язаний сплатити визначену у податковому повідомленні суму податкового зобов'язання, включаючи пеню та штрафні санкції (у разі наявності).

Довідка  дійсна протягом 60 календарних днів з дати видачі та подається до органів митного контролю під час перетину  кордону і є підставою для проведення митних процедур.

Обов'язок щодо подання податкової декларації платниками податку - резидентами, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, визначено п. 179.3 ст. 179  Податкового кодексу України.

****

Платники податку на нерухомість можуть провести звірку своїх даних

Котовська податкова інспекція доводить до відома платників податку на нерухоме майно про можливість проведення звірки даних щодо свого майна.

Так, для проведення звірки громадянам потрібно особисто звернутися до  податкової інспекції  за місцем реєстрації маючи при собі оригінали документів про право власності на нерухомість.

Фізичні особи – платники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки мають право звернутися з письмовою заявою для проведення звірки даних щодо:

    • об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку;
    • розміру загальної площі об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку;
    • права на користування пільгою зі сплати податку;
    • розміру ставки податку;
    • нарахованої суми податку.

Телефон для довідок- (04862) 2-05-81- відділ адміністрування податку на доходи фізичних осіб Котовської ОДПІ.

Прес-служба Котовської ОДПІ

ГУ ДФС в Одеській області