Best Joomla Templates by User Reviews BlueHost

УВАГА! Новий сайт Подільської міської територіальної громади розташований за посиланням: https://podilska-gromada.gov.ua/

Нарахування ЄСВ на винагороду за цивільно-правовими договорами

Фахівці Подільської ОДПІ Головного управління ДФС в Одеській  області повідомляють що Державна фіскальна служба України у листі від 15.02.2017 №3128/6/99-99-13-02-03-15 роз’яснила порядок нарахування ЄСВ на суми виплаченої винагороди за цивільно-правовими договорами.

Якщо працівник підприємства, перебуваючи у трудових відносинах з роботодавцем, одержує дохід у вигляді заробітної плати та виконує роботу (надає послуги) відповідно до цивільно-правового договору отримуючи винагороду, то до бази нарахування єдиного внеску за звітний місяць включаються як заробітна плата (дохід), так і сума винагороди.

При цьому, якщо база нарахування єдиного внеску буде меншою за розмір мінімальної заробітної плати, то єдиний внесок розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати та ставки єдиного внеску у розмірі 22%.

У разі якщо працівник отримує дохід у вигляді винагороди за договором цивільно-правового характеру, який не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, єдиний внесок нараховується виходячи з розміру єдиного внеску 22% на фактично нараховану винагороду за договором цивільно-правового характеру незалежно від її розміру, але з урахуванням максимальної величини бази нарахування.

***

Платниками Подільської ОДПІ сплачено  більше 3 мільйонів гривень акцизного податку  

За січень-лютий 2017 року суб’єктами господарювання, які знаходяться на обліку в Подільській ОДПІ, сплачено до місцевих бюджетів 3,2 млн. гривень акцизного податку від реалізації у роздрібній торгівлі підакцизних товарів. Крім того, у лютому 2017 року сплачено 442 тис. гривень цього податку.

Нагадаємо, що з 01.03.2017 року почали діяти нові ставки акцизного податку на алкогольні напої, що підлягають маркуванню марками акцизного податку згідно Закону України від 20 грудня 2016 року №1791 -VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році», а саме:

- на   вина   кріплені,   вермути   -   8,02 грн. за 1 л;

на вина ігристі та газовані - 11,65 грн. за 1 л;

- на коньяки – 105,80 грн. за 1 л. 100 - відсоткового спирту;

- на лікеро-горілчану продукцію — 126,96 грн. за 1 л 100-відсоткового спирту;

- на інші зброджені напої з доданням спир­ту - 126,96 грн. за 1 л 100-від­соткового спирту;

- на спиртовмісні харчові продукти з вміс­том спирту етилового більше 8,5 об'ємних одиниць, зокрема на настоянки гіркі ароматичні - 169,27 грн. за 1 л 100-відсоткового спирту.

***

За неподання або несвоєчасне подання декларації про доходи фізичними особами, передбачений штраф

Неподання (крім випадків, якщо податкова декларація не подається) або несвоєчасне подання платником податків або іншими особами, зобов’язаними нараховувати і сплачувати податки та збори, податкових декларацій (розрахунків),  тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 170 гривень, за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.

Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 грн за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.

Крім того, неподання або несвоєчасне подання громадянами декларацій про доходи чи включення до декларацій перекручених даних, тягне за собою попередження або накладення штрафу у розмірі від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 грн до 136 грн).

Дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за те ж порушення,   тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від п’яти до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 85 грн до 136 грн).

Зазначена норма передбачена п. 120.1 ст. 120 Податкового кодексу України та ст. 164 прим. 1 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

***

Подарунки у розмірі більшому за 800 гривень оподатковуються

Державна фіскальна служба Україна у листі від 24.02.2017 № 2985/5/99-99-13-02-03-16 надала роз’яснення щодо оподаткування подарунків податком на доходи фізичних осіб.

Згідно листа, якщо вартість дарунка, який надається платнику податків, не перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати
у розрахунку на місяць, встановленої на 1 січня звітного податкового року (у 2017 році – 800 грн.), то вона не є об’єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб.

У разі якщо вартість дарунка перевищує вказаний розмір, то сума такого перевищення оподатковується податком на доходи фізичних осіб як додаткове благо за ставкою податку - 18 відсотків.

***

Чи оподатковуються податком на  прибуток підприємств доходи, отримані неприбутковою організацією від продажу основних засобів

Подільська ОДПІ ГУ ДФС в Одеській області інформує, якщо кошти, отримані неприбутковою організацією від продажу власних основних засобів, буде використано для здійснення своєї статутної діяльності без розподілу таких доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших, пов’язаних з ними осіб, то таке використання не є порушенням вимог п.п. 133.4.2 п. 133.4 ст. 133 Податкового кодексу України.

Згідно з п.п. 133.4.2 п. 133.4 ст. 133 ПКУ доходи (прибутки) неприбуткової організації використовуються виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами.
Доходи неприбуткових релігійних організацій використовуються також для здійснення неприбуткової (добродійної) діяльності, передбаченої законом для релігійних організацій, у тому числі надання гуманітарної допомоги, здійснення благодійної діяльності, милосердя.
Таким чином, якщо кошти, отримані неприбутковою організацією від продажу власних основних засобів, буде використано для здійснення своєї статутної діяльності без розподілу таких доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших, пов’язаних з ними осіб, то таке використання не є порушенням вимог п.п. 133.4.2 п. 133.4 ст. 133 ПКУ.

***

Продовжується кампанії «Декларування-2017»

З 1 січня цього року розпочалася та триває кампанія декларування доходів громадян, отриманих у 2016 році.

З початку року до  Подільської ОДПІ ГУ ДФС в Одеській області  вже подано 783 декларацій про майновий стан та доходи громадянами, які  декларували доходи на суму майже 12 млн. грн. В результаті чого бюджет поповниться на 1,1 млн грн. податку на доходи фізичних осіб та на 159 тис. грн. військового збору.

Фахівці інспекції та її відділень закликають громадян бути активнішими й свідомими до обов’язку декларувати власні доходи, та не відкладати подання декларації на останні дні. Нагадуємо, кампанія декларування доходів триває до 1 травня 2017 року, а для бажаючих отримати податкову знижку – до 31 грудня цього року.

В рамках проведення цьогорічної кампанії декларування фахівцями інспекції та її відділень створено сприятливі умови для подання податкових декларацій про майновий стан і доходи.  У разі потреби всю необхідну інформацію щодо порядку заповнення та подання декларації громадянин може отримати в  Центрах обслуговування платників Подільської ОДПІ ГУ ДФС в Одеській області.

Тематичні стенди, зразки заповнення декларації про майновий стан і доходи та консультації фахівців допоможуть громадянам своєчасно і правильно задекларувати доходи, отримані у минулому році. Відвідувачі ЦОП у м.Подільськ, відділень Подільської ОДПІ можуть ознайомитися з основними випадками подання декларації у 2017 році, правилами застосування податкової знижки, порядком оформлення декларації та способами її подання.

Сектор організації роботи

Подільської ОДПІ

ГУ ДФС в Одеській області