Best Joomla Templates by User Reviews BlueHost

УВАГА! Новий сайт Подільської міської територіальної громади розташований за посиланням: https://podilska-gromada.gov.ua/

Завершується останній місяць кампанії декларування доходів, одержаних протягом 2016 року

Фахівці Подільської ОДПІ Головного управління ДФС в Одеській області запрошують громадян – декларантів та самозайнятих осіб  скласти декларації та визначити зобов’язання з ПДФО та військового збору за звітний 2016 рік.

Станом на 18.04.2017 року до Подільської ОДПІ подано 4268 декларацій про майновий стан та доходи, з них 3500 громадян, які отримали доходи від продажу власної сільськогосподарської продукції, 361 громадян, які успадкували майно.

Зазначимо, що громадяни та особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, подають декларацію про майновий стан і доходи – до 01 травня року, що настає за звітним. Останній день подання декларації за 2016 рік – 03 травня 2017року.

За вибором платника податків декларації подаються за місцем своєї податкової адреси особисто або уповноваженою на це особою; поштою або засобами електронного зв’язку.

Звертаємо увагу, що поштою документи потрібно надсилати з повідомленням про вручення та з описом про вкладення не пізніше, ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання. Якщо ж декларація подається в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису, то надсилати її потрібно не пізніше закінчення останньої години граничного строку подання.

Нагадуємо, що з 1 січня 2017 року запроваджується нова форма декларації, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України від 15 вересня 2016 року №821 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року №859».

***

За І квартал 2017 року фахівцями Подільської ОДПІ надано майже 6 тисяч адміністративних послуг

З початку 2017 року до Центрів обслуговування платників Подільської ОДПІ ГУ ДФС в Одеській області надійшло 77085 звернень від платників податків, які отримали 5975 адміністративних, інформаційних та консультаційних послуг.

Як свідчить статистика, найбільшою популярністю користуються послуги з видачі карток платників податків та внесення до паспорта громадянина України даних про реєстраційний номер облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків. За звітний період видано понад  3032 таких документів.

Також зареєстровано 813 платників єдиного податку, 640 книг обліку доходів та книг обліку доходів і витрат та видано 763 витягів  з реєстру платників єдиного податку.

За реєстрацією книг обліку розрахункових операцій та розрахункових книжок до ЦОПів звернулись 234 суб’єктів господарювання, за реєстрацією РРО – 34.

Довідки про відсутність заборгованості з платежів до бюджету, що контролюються органами Державної фіскальної служби України, отримали154 платника.

***

Власники нежитлових приміщень є платниками земельного податку

Фахівці Подільської ОДПІ надають роз’яснення, що фізична особа – власник нежитлового приміщення (його частини) у багатоквартирному жилому будинку є платником земельного податку з дати державної реєстрації права власності на нерухоме майно.

Відповідно до п.287.8 ст.287 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI (далі – ПКУ) власник нежилого приміщення (його частини) у багатоквартирному жилому будинку сплачує до бюджету податок за площі під такими приміщеннями (їх частинами) з урахуванням пропорційної частки прибудинкової території з дати державної реєстрації права власності на нерухоме майно.

Згідно із пунктом 286.6 статті 286 ПКУ за земельну ділянку, на якій розташована будівля, що перебуває у користуванні кількох юридичних або фізичних осіб, податок нараховується кожному з них пропорційно тій частині площі будівлі, що знаходиться в їх користуванні, з урахуванням прибудинкової території.

Пунктом 286.1 ст.286 ПКУ зазначено, що підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру.

Таким чином, фізична особа – власник нежитлового приміщення (його частини) у багатоквартирному жилому будинку є платником земельного податку з дати державної реєстрації права власності на нерухоме майно.

***

Платники Подільської ОДПІ сплатили 592 тис. грн. податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

З початку 2017 року платники Подільської ОДПІ ГУ ДФС в Одеській області сплатили 591,5 тис грн. податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, тільки за березень поточного року цього податку сплачено 140,5 тис. грн.

Нагадаємо, що Постановою Кабінету Міністрів України від 29.03.2017 № 219 внесено зміни до пункту 4 Порядку подання органами державної реєстрації прав на нерухоме майно та органами, що здійснюють реєстрацію місця проживання фізичних осіб, відомостей, необхідних для розрахунку податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, затвердженого постановою КМУ від 31.05.2012 р. № 476.
Зокрема, змінами встановлено необхідність передачі інформації про об'єкти житлової та/або нежитлової нерухомості, у тому числі їх часток, що перебувають у власності не лише фізичних, а і юридичних осіб.

Фахівці Подільської ОДПІ звертають увагу, що з 01.01.2017 року скасовано норму, якою передбачалось зменшення податку на прибуток, що підлягає сплаті до бюджету на суму нарахованого за звітний період податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, щодо об’єктів нежитлової нерухомості. Зазначена норма востаннє застосовувалась для визначення об’єкту оподаткування податком на прибуток за підсумками 2016 року.

***

Реєстр «неприбутківців» зазнав чергових змін

Подільська ОДПІ ГУ ДФС в Одеській області інформує, що Постановою КМ України  від 29.03.2017р. №195 внесені зміни  до Порядку ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру.

Зокрема передбачено, що неприбуткові організації, включені до Реєстру неприбуткових установ та організацій (далі – Реєстр), яким було повідомлено про невідповідність вимогам «неприбутковості», а житлово-будівельним кооперативам – про відсутність завірених ними копій документів, що підтверджують дату прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом житлового будинку та факт спорудження або придбання такого будинку житлово-будівельним (житловим) кооперативом, для включення в новий Реєстр зобов'язані до 01.07.2017 р. привести свої документи у відповідність до норм чинного законодавства та в цей же строк подати копії таких документів контролюючому органу. У протилежному випадку такі установи й організації виключатимуться контролюючими органами із Реєстру.

Окрім того, слід звернути увагу на збільшення термінів з 10 до 30 днів для подання контролюючому органу реєстраційної заяви та копій документів у разі зміни організаційно-правової форми неприбуткової організації або внесення змін до її установчих документів, у тому числі установчих документів організації вищого рівня, на підставі яких вона діє.

***

Дохід отриманий від надання послуг з оранки декларується

Настала пора польових робіт. Тому, звертаємо увагу громадян, які мають у власному користуванні техніку та будуть надавати послуги іншим особам у вигляді обробітку землі  за певну плату. Отриманий в результаті надання таких послуг дохід підлягає декларуванню. Суму таких доходів необхідно включити до загального річного оподатковуваного доходу та подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи за наслідками звітного податкового року, нарахувати і сплатити до бюджету податок з таких доходів за ставкою 18 відс. та військовий збір - 1,5 відсотка.

       Отже, платники, які отримували в 2016 році доходи від надання послуг з обробітку землі зобов’язані подати  декларацію про майновий стан і доходи не пізніше 03 травня 2017 року.

      Нагадуємо, що декларація подається громадянином за місцем свого проживання, за яким фізична особа береться на облік, як платник податку у контролюючому органі.

Сектор організації роботи Подільської ОДПІГУ ДФС в Одеській області