Best Joomla Templates by User Reviews BlueHost

УВАГА! Новий сайт Подільської міської територіальної громади розташований за посиланням: https://podilska-gromada.gov.ua/

Порядок оподаткування операцій з продажу обєктів нерухомого майна

Фахівці Подільської ОДПІ ГУ ДФС в Одеській області надають роз’яснення що дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об'єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної статтею 121 Земельного кодексу України залежно від її призначення, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується.

Умова щодо перебування такого майна у власності платника податку понад три роки не розповсюджується на майно, отримане таким платником у спадщину.

Дохід від відчуження господарсько-побутових споруд, що розташовані на одній ділянці з житловим або садовим (дачним) будинком та продаються разом з ним, для цілей оподаткування окремо не визначається.

 Дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року більш як одного з об'єктів нерухомості, підлягає оподаткуванню за ставкою 5 відсотків бази оподаткування та військовим збором за ставкою 1,5%.

У такому самому порядку оподатковується дохід від продажу (обміну) об'єкта незавершеного будівництва.

***

Продаж легкового автомобіля: коли оподатковується?

Порядок оподаткування операцій з продажу або обміну об‘єктів рухомого майна визначено статтею 173 Податкового кодексу України.

Так, дохід фізичної особи від продажу (обміну) протягом звітного року одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, не підлягає оподаткуванню.

Якщо фізична особа продавала або обмінювала протягом 2017 року два та більше об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, сума отриманого доходу підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5% та військовим збором за ставкою 1,5%.

Фізична особа зобов'язана відобразити дохід від такого відчуження у річній податковій декларації про майновий стан і доходи, яка подається до органу фіскальної служби за місцем реєстрації (паспортними даними). Граничний строк подання річної податкової декларації для такої фізичної особи - до 01 травня 2018 року.

Крім того, фізична особа зобов'язана самостійно до 1 серпня 2018 року, сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену в поданій нею податковій декларації про майновий стан і доходи.

***

Присвоєння релігійним організаціям ознак неприбутковості

Державна фіскальна служба України, керуючись листом Міністерства юстиції України від 27.02.2018 № 7519/3914-26-18/8.4.3 щодо присвоєння релігійним організаціям ознак неприбутковості, повідомляє.

Змінами, внесеними до абзацу третього пункту 34 підрозділу 4 розділу XX Податкового кодексу України (далі - Кодекс) визначено, що неприбуткові підприємства, установи та організації, внесені до Реєстру неприбуткових установ та організацій на день набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування неприбуткових організацій», що відповідають вимогам пункту 133.4 статті 133 Кодексу, а для релігійних організацій - вимогам абзацу другого підпункту 133.4.1 пункту 133.4 статті 133 цього Кодексу, включаються контролюючим органом до Нового Реєстру неприбуткових установ та організацій (далі - Реєстр). За бажанням неприбуткова організація може подати до контролюючого органу копії установчих документів.

Керуючись вимогами Кодексу (у редакції з 01.01.2018), основною умовою для внесення релігійних організацій, які перебувають у Старому Реєстрі, до Нового Реєстру є відповідність вимозі щодо утворення та реєстрації відповідно до закону, що регулює діяльність такої неприбуткової організації.

Релігійні організації утворюються у порядку, визначеному Законом України від 23 квітня 1991 року № 987-ХІІ «Про свободу совісті та релігійні організації» (далі - Закон № 987) та іншими законодавчими актами, виданими відповідно до нього.

Згідно зі статтею 13 Закону №987 релігійна організація визнається юридичною особою з дня її державної реєстрації.  

Детальніше з даним роз`ясненням можна ознайомитись в листі ДФС України від 21.03.2018 року №8196/7/99-99-12-03-06-17.

***

Платниками Подільської ОДПІ на соціальні виплати спрямовано 73 мільйони гривень єдиного внеску

З початку року платники єдиного внеску перерахували 73 мільйони гривень. У порівнянні із відповідним періодом минулого року надходження зросли на 14,2 млн. гривень.

Так по м.Подільськ сплачено – 20,8 млн грн., Подільському району – 2,9 млн грн., Ананьївському відділенню – 8,6 млн грн., Любашівському відділенню –8,5 млн грн., Савранському відділенню – 5,4 млн грн., Балтському відділенню – 14,9 млн грн., Кодимському відділенню – 6,2 млн грн., Окнянському відділенню – 5,4 млн грн.

Єдиний внесок є основним джерелом соціальних виплат на фінансування державних гарантій для окремих верств населення.

Своєчасна сплата єдиного внеску гарантує громадянам право на соціальний захист на випадок безробіття, нещасних випадків чи професійних захворювань, пенсійне забезпечення та інші виплати. 

 Сектор організації роботи

Подільської ОДПІ

ГУ ДФС в Одеській області