Best Joomla Templates by User Reviews BlueHost

УВАГА! Новий сайт Подільської міської територіальної громади розташований за посиланням: https://podilska-gromada.gov.ua/

Визнання права власності на спадкове майно (сум недоотриманої пенсії),

що залишилось після смерті спадкодавця.

Правова консультація юриста

Відповідно до ч.1 ст. 91 Закону України «Про пенсійне забезпечення» суми пенсії, що належали пенсіонерові і залишилися недоодержаними у зв'язку з його смертю, передаються членам його сім'ї, а  в  разі  їх  відсутності  - входять до складу спадщини.

Частиною 3 статті 91 Закону України «Про пенсійне забезпечення» встановлено, що зазначені суми виплачуються, якщо звернення за ними  надійшли не пізніше 6 місяців після смерті пенсіонера.

Аналогічні положення закріпленні і в статті 52 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування». Частинами 1, 2 ст. 52 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» передбачено, що сума пенсії, що належала пенсіонерові і залишилася недоотриманою у зв'язку з його смертю, виплачується - по місяць смерті включно членам його сім'ї, які проживали разом з пенсіонером на день його смерті, у тому числі непрацездатним членам сім'ї, зазначеним у частині другійстатті 36 цього Закону, які знаходилися на його утриманні, незалежно від того, проживали вони разом з померлим пенсіонером чи не проживали. Члени сім'ї, зазначені в частині першій статті, повинні звернутися за виплатою суми пенсії померлого пенсіонера протягом шести місяців з дня відкриття спадщини.

            Згідно ч.3 ст. 52 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» у разі відсутності членів сім'ї, зазначених у частині першій цієї статті, або у разі не звернення ними за виплатою вказаної суми в установлений частиною другою цієї статті строк сума пенсії, що належала пенсіонерові і залишилася недоотриманою у зв'язку з його смертю, входить до складу спадщини.

Якщо звернення за недоотриманою пенсією померлого пенсіонера надійшло після шести місяців з дня відкриття спадщини, то сума пенсії по місяць смерті включно, що належала пенсіонерові і залишилась недоотриманою у зв'язку з його смертю, виплачується спадкоємцям.

Документом, що підтверджує статус спадкоємця, є свідоцтво про право на спадщину. Зазначені свідоцтва видаються спадкоємцям після закінчення шести місяців з часу відкриття спадщини.

Згідно ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.        

Відповідно до статті 1220 Цивільного Кодексу України часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.

Відповідно до ч.1 ст. 1270 Цивільного кодексу України, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Якщо нотаріусом відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, виникає цивільно-правовий спір, що підлягає розглядові у позовному провадженні. Визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є способом захисту, що має застосовуватися, якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку.

    Приклад позитивного вирішення зазначеної проблеми за допомогою

 Котовського місцевого  центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги

      До Котовського місцевого центру  надійшло звернення  жительки Донецької області, яка є внутрішньо переміщеною особою, щодо визнання права власності на спадкове майно (отримання сум недоотриманої пенсії) її покійної матері. Дане питання можливо було вирішити лише в судовому порядку, оскільки в Управлінні ПФУ в м. Котовську та Котовському районі їй було відмовлено, до того ж  громадянка не змогла отримати свідоцтво про право на спадщину в нотаріальній конторі.

        Котовський МЦ НБВПД видав доручення на право представництва інтересів громадянки у суді адвокату Григоржевському Б.І., який співпрацює з системою безоплатної правової допомоги більше 3 років і є головою адвокатського об'єднання “Юридична консультація Котовського району”. Адвокат підготовив та направив до Котовського міськрайонного суду позовну заяву про визнання права власності на спадкове майно - суми пенсії, що належали пенсіонерові і залишилися недоодержаними у зв'язку з його смертю.

         Завдяки професійним діям адвоката під час судового розгляду справи Котовський міськрайонний суд виніс рішення на користь позивача, визнавши за ним право власності на спадкове майно - недоотриману пенсію в сумі 8840,41 грн.

Довідково.

     Реалізувати своє право на отримання безоплатної правової допомоги можна звернувшись до Котовського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який знаходиться за адресою:

          Одеська область. м. Котовськ, вул. 50 років Жовтня, 194а         тел. 04862 3-07-34; 04862 3-06-56