Best Joomla Templates by User Reviews BlueHost

УВАГА! Новий сайт Подільської міської територіальної громади розташований за посиланням: https://podilska-gromada.gov.ua/

Категорія: Проекти рішень міської ради Створено: Четвер, 01 грудня 2016 Останнє оновлення: Вівторок, 20 грудня 2016 Опубліковано: Четвер, 01 грудня 2016 Автор: Начальник відділу освіти Н.В. Добрянська

УКРАЇНА

ПОДІЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА

Р І Ш Е Н Н Я

Про хід виконання  Програми

«Освіта Подільська» на 2015-2018 роки

Заслухавши та обговоривши доповідь  першого заступника міського голови з питань виконавчих органів   ради  Понепалюк Т.С.  «Про хід виконання заходів   Програми «Освіта Подільська» на 2015-2018 роки, Подільська міська рада відзначає, що протягом 2015-2016 років діяльність відділу та закладів освіти була спрямована на виконання заходів   Програми «Освіта Подільська» на 2015-2018 роки.

У місті функціонує 12 дошкільних начальних закладів, усі комунальної форми власності, з них: 8 – загального розвитку, 4 – комбінованого типу. Заклади розраховані на 1109 місць, фактично відвідує 1678 дітей. Середній показник дітей, які виховуються на 100 місцях становить – 151 особа.

Усі дошкільні навчальні заклади працюють 10,5 годин, що відповідає потребам населення, при необхідності функціонують чергові групи з 7.00 до 19.00  год. у ДНЗ № 1, 3, 4, 10, 13.

           У місті 476 дітей п’ятирічного віку, всі вони стовідсотково охоплені дошкільною освітою: у ДНЗ виховується 378 дітей, а для 98 дітей при дошкільних закладах організовано роботу консультативних пунктів.

           Показник охоплення дітей від 3 до 6 років дошкільними навчальними закладами становить 86%, всіма формами дошкільної освіти (соц.пед патронат, консультативні пункти) - 94%.

           Значна  увага приділяється дітям, які потребують корекційної роботи. Так,  у ДНЗ № 3,8,10,11 функціонують 7 груп спеціального призначення, з них: 6 - для дітей з порушеннями мови, 1 – з вадами зору, в них  виховується 115 дітей. Корекційно-відновлювальну роботу здійснюють 5 логопедів, які мають відповідну освіту. Педагоги компенсуючих груп досягають певних успіхів у корекції недоліків розвитку, формують у дітей готовність до подальшого навчання у школі. Всі вихованці йдуть навчатися до загальноосвітніх навчальних закладів.

                 З метою покращення якості дошкільної освіти в   навчально-виховний процес впроваджуються нові програми, своєчасно проводиться підписка на фахову літературу.

               На початок 2016-2017н.р. в місті функціонує 9 денних і одна вечірня загальноосвітня школа з заочною формою навчання. Шкіл І-ІІІ ступенів – шість, дві школи нового типу – НВК «ЗОШ І ст. - гімназія» та НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. - ліцей», одна  школа І-ІІ ступенів. Всього в денних загальноосвітніх закладах станом на  01.09.2016 року   навчалось 4196  учнів. У вечірній ЗОШ ІІ- ІІІ ступенів – 46 учнів, 36 учнів охоплено індивідуальною формою навчання, 3 учні пройшли навчання на базі ЗОШ №1 екстерном. У  школах міста працювало 15 груп продовженого дня, які відвідувало  460 учнів.

          На постійному  контролі відділу освіти і загальноосвітніх навчальних закладів знаходиться  виконання ст.53 Конституції України та ст.35 Закону України «Про освіту» щодо охоплення всеобучем дітей шкільного віку з метою отримання обов’язкової повної загальної середньої освіти.  Станом на 01.09.2016 року в місті нараховувалось 4389 дітей  віком від 6 до 18 років. Із них 24 – з вадами розумового та (або)  фізичного розвитку, 14– не підлягали навчанню за станом здоров’я.               

            Відповідно до Положення про державну підсумкову атестацію учнів у системі загальної середньої освіти, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України № 94 від 08 лютого 2016 року «Про затвердження орієнтовних вимог до проведення державної підсумкової атестації учнів (вихованців) у системі загальної середньої освіти у 2015/2016 навчальному році» проведено державну підсумкову атестацію результатів  навчальних досягнень учнів 4,9,11-х класів шкіл міста.

У травні 2016 року учні 11 класів пройшли ДПА у формі зовнішнього незалежного оцінювання з української мови, математики та історії України. За  результатами Українського центру оцінювання якості освіти початковий рівень знань показали  з української мови 7% учнів, середній - 26%, достатній – 36% та високий 31%; з математики: початковий рівень -13% учнів, середній - 47%, достатній – 32% та високий -8%;  з історії України: початковий рівень - 7% учнів, середній - 48%, достатній – 36% та високий 9%. За підсумками навчального року 198 випускників 11-х класів отримали атестат  про здобуття загальної середньої освіти, з яких: 5 нагороджені Золотою і 8 - Срібною медалями,   359 випускників  9-х класів ЗОШ міста отримали  свідоцтво  про базову середню освіту, 22 з них – з відзнакою .  

           Профільне навчання — один із найважливіших компонентів модернізації загальної середньої освіти, одна з найбільш життєздатних освітніх реформ. У 2015-2016 навчальному році  у  загальноосвітніх навчальних закладах міста  профільним навчанням було охоплено 325 учнів. Найвищий показник має філологічний профіль навчання  – 218 учень, історичний - 66 учні, художньо-естетичний- 15учнів, економічний – 26 учнів.  Важливим напрямком впровадження профільного навчання є допрофільна підготовка учнів . 100 учнів 8-10 класів поглиблено вивчають математику, а 28 учнів 8 класу – українську мову.

     Допрофільна підготовка також здійснюється шляхом впровадження факультативів та курсів за вибором (допрофільною підготовкою охоплено 100% учнів), Забезпечуючи наступність допрофільного та профільного навчання, ставлячи пріоритетним подальше впровадження профільного навчання в місті, велика увага  приділялась активізації діяльності освітніх округів. Нині в місті функціонує 3 освітні  округи.

                Харчування дітей в загальноосвітніх навчальних закладах м.Подільська організовано відповідно до Інструкції з організації харчування дітей, затвердженої наказом МОН України та МОЗ України від 17.04. 2011р. №116 «Про затвердження Порядку надання послуг з харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах, операції з надання яких звільняються від обкладання податком на додану вартість».

                У ЗНЗ міста наказами по відділу освіти безкоштовно (за рахунок місцевого бюджету) отримують сніданки 620 учнів пільгового контингенту та 1819 учнів 1-4 класів (100%).

З учнів пільгового контингенту безкоштовно харчується:

                11 дітей-сиріт;

11дітей – переселенців із зони АТО,

69 дітей, батьки яких є учасниками бойових дій в зоні АТО;

                69 дітей, позбавлені батьківського піклування;

                237 дітей з малозабезпечених сімей;

                22 дитини-інваліда;

                16 дітей, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС;

                185 дітей із багатодітних сімей.

Середня вартість сніданку на одного учня пільгового контингенту становить 5 грн. в день. Середня вартість сніданку на одного учня 1-4 класів у день становить 3 грн.

                Для надання медичних послуг школярам, педагогам у ЗОШ міста оформлено медичні кабінети, працюють 10 медичних сестер. Медичні кабінети забезпечені необхідним медичним обладнанням, медикаментами.

                З метою розвитку та підтримки обдарованих і талановитих дітей, організації їхнього дозвілля в місті працюють 3 позашкільні навчальні заклади: Станція юних натуралістів, Станція юних техніків, Центр дитячої творчості, де в 116 гуртках  та спортивних секціях здобуває позашкільну освіту 2014 дітей (50% від загальної кількості школярів міста). 

                Педагоги позашкільних закладів  приділяють значну увагу залученню до гурткової роботи дітей пільгових категорій. У 2016 н.р. в позашкільних навчальних закладах навчалося 186 дітей пільгового контингенту.

                З метою превентивного виховання, профілактики правопорушень серед дітей і підлітків до гурткової роботи в позашкільних закладах залучено 4 дитини «групи ризику».  235 гуртківців позашкільних навчальних закладів внесено до банку даних обдарованих дітей.         

                Активізували роботу в цьому навчальному році Наукові товариства учнів МАН (НТУ), які створено в школах та позашкільних навчальних закладах.  Так, 86 учні шкіл, вихованці, Станції юних натуралістів, Станції юних техніків, Центру дитячої творчості - члени НТУ взяли активну участь в роботі 34 секцій міського етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів  Малої Академії Наук (МАН). Найкращі творчі роботи   учнів 8-11 класів  взяли участь в заочному та очному  етапах даного конкурсу. 4  учнів стали переможцями обласного етапу конкурсу-захисту.

                З метою проведення літнього повноцінного відпочинку учнів на базі 9-ти шкіл міста працювало 9 пришкільних таборів відпочинку з денним  перебуванням дітей і 8  таборів праці та відпочинку, в яких відпочило 1951 учень, з них: 65 дітей - сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 35 дітей-інвалідів; 301 дитина з багатодітних сімей, 171 - з малозабезпечених сімей, 13 – чорнобильців, 6 дітей-переселенців з зони АТО. До літнього відпочинку були залучені 188 лідерів, талановитих та обдарованих учнів міста.  У ЗНЗ  міста відпочинок учнів у пришкільних таборах було організовано в одну зміну.  Для дітей, які відвідували пришкільні табори, в шкільних їдальнях було організовано харчування з розрахунку: табір відпочинку – 8 грн. на одну дитину в день (дворазове харчування – сніданок, обід); табір праці та відпочинку – 6 грн. на одну дитину в день (одноразове харчування – обід). 

                У закладах освіти міста протягом навчального року працювало 496 педагогічних працівників. Навчально-виховні заклади укомплектовані кваліфікованими педагогічними кадрами повністю.

 Організація  роботи з педагогічними працівниками у місті базується на щорічних моніторингах рівня освіти, досвіду  педагогічних кадрів. За останні 3 роки спостерігається  позитивна динаміка росту професійної компетентності педагогічних працівників міста, що надають якісні освітні послуги. Аналіз кадрового складу педагогічних працівників міста свідчить про наявність потужного потенціалу за професійною ознакою. Якісний склад педпрацівників:  156 педагогічних працівників з кваліфікаційною категорією «Спеціаліст вищої категорії», 62 - «Спеціаліст першої категорії», 66 – «Спеціаліст другої категорії», 84 - «Спеціаліст», «Молодших спеціалістів»  - 125. В закладах освіти  працюють працівники, що мають педагогічні звання:  1 «Заслужений працівник освіти України», 12 – «Вчитель-методист», 56 - «Старший вчитель» та 1 «Вихователь-методист».

Протягом року  педагогічні   колективи поповнили  6 молодих педагогів, які постійно працюють над   удосконаленням кваліфікаційного рівня.

У 2015-2016  навчальному році атестувалися 82 педагогічних працівників, які 100% відповідають займаній посаді. З них: присвоєно педагогічне звання «Старший учитель» - 4; відповідають раніше присвоєному тарифному розряду - 18 педпрацівники; присвоєно кваліфікаційну категорію «Спеціаліст вищої категорії» - 14; присвоєно кваліфікаційну категорію «Спеціаліст першої категорії» - 10, «Спеціаліст другої категорії» - 14; визнано такими що відповідають педагогічному званню  «Учитель-методист» - 1 педпрацівнику;   «Спеціаліст вищої категорії» - 11, «Спеціаліст першої категорії» - 3, «Спеціаліст другої категорії» - 1, педагогічному званню: «Старший учитель» - 7; продовжено термін атестації 1 педагогічному працівнику – 1-перенесено термін атестації. Визнано такими, що відповідають займаній посаді 5 працівників з числа керівних кадрів.

Удосконалення педагогічної майстерності, розвиток творчого потенціалу педагогів міста забезпечувався через організацію системи курсової перепідготовки  та різноманітних форм методичної роботи.

З метою підвищення професійної майстерності вчителів протягом 2016 року  оновлено плани роботи 32 міських методичних об’єднань, робота  яких була спрямована на вивчення особливостей викладання предметів у 8 класі,  предметів початкової школи, організації національно-патріотичного виховання.  Особлива увага приділялась розповсюдженню перспективного педагогічного досвіду. З цією метою працювали: 4 авторські майстерні, 2 творчі лабораторії, проведено 14 майстер-класів, 12 засідань творчих груп. Продовжили роботу Школи: підвищення управлінської майстерності, молодого учителя, молодого та малодосвідченого вихователя. Проведено 18 засідань  семінарів-практикумів, 6 засідань епізодичних семінарів, які сприяли підвищенню методичної та інноваційної культури педагогів. У 2016 році започатковано роботу постійно діючих консультацій для вчителів, які працюють у профільних класах.

На постійному контролі знаходилось питання курсової перепідготовки педагогів на базі ООІУВ. За 11 місяців поточного року курси підвищення кваліфікації пройшли 121 чол. за різними формами навчання.

З метою популяризації здобутків педагогів, привернення уваги з боку місцевої влади, громадськості,  22-25 листопада 2016 року проведено міський тур всеукраїнського конкурсу «Учитель року-2017», в якому взяло участь 9 педагогів у номінаціях «Початкова освіта», «Інформатика».

Посіли призові місця (І-ІІ) 3 педагоги СЮТ, ЗОШ в обласному етапі всеукраїнського конкурсу «Виховуємо особистість».

Учитель історії і правознавства НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. – ліцей» Корня І.М.став лауреатом  ІІІ ступеня щорічної премії Одеської обласної ради.

У міських олімпіадах взяло участь - 700 учнів. Для участі в обласному турі олімпіад було заявлено 120 учнів, взяло участь в очному етапі 34 учні, посіли 13 призових місць

                У 2016-му році в обласному етапі Всеукраїнському конкурсі-захистінауково-дослідницьких робіт  МАН взя­ли участь 13 учнів, з них призові місця посіли 4 учні, 2 учні  взяли участь  у заключному етапі. 

                12 учнів шкіл, вихованців позашкільних закладів посіли призові місця в обласних  конкурсах: «М’яка іграшка» (І місце, старша вікова група), у виставці інноваційних молодіжних проектів «Майбутнє України» (І місце), всеукраїнському багатожанровому конкурсі  «Єднаємо серця – 2016» (ІІІ місце).

        З метою визначення ефективності функціонування загальноосвітніх навчальних закладів відповідно до державних стандартів, результативності навчально-виховного процесу упродовж навчального року було проведено атестаційну експертизу ЗОШ №2, ДНЗ №13, ДЮСШ. 

Для здійснення контролю і керівництва за навчально-виховним процесом у минулому навчальному році міським відділом освіти проведено 5 засідань колегій, де заслухано 15 питань та 5 планових нарад керівників закладів освіти, на яких розглянуто  10 питань. За 11 місяців 2016р. видано 464 наказів з основної діяльності та  670 наказів по особовому складу.

У 2015-2016 н.р. значна увага приділялась питанням удосконалення фінансово-господарської діяльності закладів освіти. Посилено контроль за цільовим та ефективним витрачанням бюджетних коштів на оплату праці і комунальних послуг, на придбання матеріалів і продуктів харчування, за виконанням кошторису в закладах освіти з урахуванням вимог щодо зміцнення фінансової дисципліни в навчально-виховних закладах освіти.

 На 2016 рік заплановано 61777359,83 грн., з яких 66,4% складає заробітна плата, 23,2 % - енергоносії, 4,8%- харчування, 5,6% - інші видатки. Такий фінансовий стан не дає можливості в повному обсязі фінансувати  придбання, ремонтні роботи, харчування.

У всіх закладах освіти на початок 2016-2017 навчального року проведено поточні ремонти класів, групових кімнат, коридорів, майстерень, спортивних залів, їдалень, підсобних приміщень.

Керуючись ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та згідно з вищезазначеним,  Подільська міська рада

ВИРІШИЛА:

1.Визнати роботу відділу освіти та закладів освіти по виконанню заходів   Програми «Освіта Подільська» на 2015-2018 роки - ________________ 

2.Відділу освіти Котовської міської ради (Добрянська Н.В.):

2.1.Продовжити роботу щодо виконання основних заходів   Програми «Освіта Подільська» на 2015-2018 роки.

2.2.Охопити різними формами дошкільної освіти не менше 90 відсотків дітей віком від 3 до 6 років, стовідсотково охопити дошкільною освітою дітей п’ятирічного віку.

2.3.Вжити дієвих заходів щодо стовідсоткового охоплення дітей і підлітків шкільного віку навчанням.

2.4.Забезпечити до 15 серпня 2017 року підготовку закладів освіти до початку нового навчального року та до 1 жовтня 2017 року підготовку до роботи в осінньо-зимовий період.

2.5.Створювати належні умови для навчання, виховання та соціальної адаптації дітей, які потребують особливої педагогічної уваги, дітей-інвалідів,  дітей-сиріт та  дітей, позбавлених батьківського піклування.

2.6.Продовжувати комп’ютеризацію та інформатизацію закладів освіти, створення єдиного інформаційного простору.

2.7.Забезпечити соціальний захист учасників навчально-виховного процесу, дотримання норм безпеки життєдіяльності, охорони життя та здоров’я учасників навчально-виховного процесу.

2.8. Сприяти оновленню навчально-матеріальної бази навчальних закладів за рахунок різних джерел фінансування.

2.9. Продовжувати роботу щодо створення належних умов для розвитку інноваційної діяльності, експериментальної роботи, педагогічної ініціативи в закладах освіти міста.

2.10. Укомплектувати  навчальні заклади освіти практичними психологами та соціальними педагогами.

2.11. Організувати з 1.09.2017р. харчування 650 учнів пільгових категорій із розрахунку  5 грн. на учня в день та всіх учнів 1-4 класів із   розрахунку  3 грн. на учня в день.

3. Контроль за виконання рішення покласти на комісію міської ради з соціальних питань, охорони здоров’я та освіти (Якубовська Н.С.).

                        Міський голова                                                                                                     А.П. Іванов

Вик. Добрянська Н.В.

Тел. 2-45-02.

                                                                                                                                                            Р/Р

                                                                                                              Понепалюк Т.С.

                                                                                                                                                             Добрянська Н.В.           

ПЕРЕГЛЯНУТИ  ДОДАТОК                                 

Перегляди: 658