Best Joomla Templates by User Reviews BlueHost

УВАГА! Новий сайт Подільської міської територіальної громади розташований за посиланням: https://podilska-gromada.gov.ua/

Категорія: Повідомлення, оголошення Створено: Середа, 16 червня 2021 Останнє оновлення: Середа, 16 червня 2021 Опубліковано: Середа, 16 червня 2021 Автор: Директору Департаменту соціальної, сімейної політики та охорони здоров’я Перепелиця А.А.

До уваги одержувачів житлових субсидій!

               Департамент соціальної, сімейної політики та охорони здоров‘я Подільської міської ради Подільського району Одеської області доводить до відома мешканців Подільської міської територіальної громади актуальну інформацію щодо нововведень у системі призначення житлових субсидій.

       19 травня Урядом прийнято постанову № 505 «Деякі питання призначення житлових субсидій», якою уточнено зміни в умовах призначення житлових субсидій з 01.05.2021 року, які були раніше введені постановою № 420 від 14.04.2021 року «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України».

       Наразі, відповідно до усіх внесених змін, житлова субсидія домогосподарствам, у яких відсутні критерії за яких житлова субсидія не призначається (наявність у власності особи 2 житлових приміщень, 2 транспортних засобів, депозитних рахунків у сумі понад 100 тисяч гривень), з 1 травня 2021 року буде призначена автоматично без нових письмових звернень.

       Рішення про призначення житлових субсидій таким домогосподарствам в автоматичному режимі Департаментом соціальної, сімейної політики та охорони здоров‘я буде прийнято на підставі інформації Міністерства фінансів за результатами проведеної ними верифікації даних щодо одержувачів житлових субсидій (наявність у власності житлових приміщень, транспортних засобів, депозитних рахунків та інше).

     Призначення житлової субсидії на наступний період домогосподарствам, які отримували житлову субсидію в опалювальному сезоні 2020-2021 років, буде проводитися без звернень громадян, крім домогосподарств, яким житлова субсидія:

- надавалася у грошовій безготівковій формі через АТ «Ощадбанк» (необхідно отримати дані для виплати коштів у готівковій формі);

- була призначена за рішенням комісії без урахування окремих осіб з числа зареєстрованих у житловому приміщенні, які не проживають за місцем реєстрації (необхідно оновити відомості щодо непроживання таких осіб за місцем реєстрації).      

       Слід наголосити, що усім вищезазначеним громадянам, які звернуться за призначенням субсидії протягом травня - вересня 2021 року субсидія буде призначена з 1 травня 2021 року.

     Нову заяву про призначення житлової субсидії та декларацію про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії, можна подати до Департаменту соціальної, сімейної політики та охорони здоров‘я особисто або надіслати поштою чи надіслати в електронному вигляді на сайті Міністерства соціальної політики.

       В період дії карантину на виконання постанови Кабінету Міністрів України №211 від 11.03.2020 року «Про запобігання поширенню на території України корона вірусу COVID-19» Департаментом соціальної, сімейної політики та охорони здоров‘я прийом громадян Подільської територіальної громади проводиться з дотриманням усіх карантинних вимог, організовано безпечний прийом за попереднім записом по телефонам (04862)3-00-34 або (066)175-40-32, у зручний для кожного громадянина час з метою уникнення скупчення людей і виникнення черг. Для наших мешканців сіл Липецьке, Олександрівка і Казбеки організовано прийом документів в с. Липецьке в приміщенні сільради уповноваженою на це особою.

  Додатково доводимо до відома роз‘яснення по декільком питанням, які найчастіше виникають під час прийому документів для призначення субсидії.

1. Скасування норми щодо призначення субсидії за рішенням комісії

       З 1 травня 2021 року не передбачено призначення житлових субсидій на підставі рішень місцевих комісій. Усі рішення про призначення або відмову в призначенні житлової субсидії приймається безпосередньо територіальним органом соціального захисту населення.

2. Визначення права на отримання житлової субсидії  з урахуванням майнового стану членів домогосподарства

       Житлова субсидія не призначається за наявності у конкретного члена домогосподарства транспортного засобу, якому менше 5 років, або є два транспортних засобів, яким менше 15 років (крім мопеда і причепа). Для прикладу: за наявності в однієї особи двох транспортних засобів, яким 10 і 14 років, субсидія не призначається, а за наявності в однієї особи двох транспортних засобів, яким 8 і 17 років, домогосподарство має право на отримання субсидії.

     Що стосується житла, що перебуває у власності осіб, то субсидія не призначається, якщо будь хто із складу домогосподарства має у власності більше одного житла (квартири, будинку). Не враховуються наявні у власності кімнати в гуртожитку, а також квартири та будинки (незалежно від їх кількості та місця реєстрації особи), які:

- перебувають у спільній власності (сумісній або частковій),

- розташовані в сільській місцевості,

- знаходяться на тимчасово окупованих територіях і територіях на лінії зіткнення,

- непридатні для проживання.

     У наданні субсидії відмовлять, якщо:

- площа квартири перевищує 130 кв. метрів,

- площа житлового будинку понад 230 кв. метрів.

     Немає права на субсидію у домогосподарства, якщо будь хто з членів сім‘ї здійснив покупку сумою більше 50 тисяч гривень – покупка житла, землі, транспортного засобу, цінних паперів, будівельних матеріалів, інших товарів або послуг.

3. Право на призначення житлової субсидії за наявності коштів на депозитному рахунку (рахунках), купівлі валюти

       Якщо будь-хто із складу домогосподарства має на депозитному банківському рахунку (рахунках) кошти у загальній сумі 100 тисяч гривень - субсидія не призначається.

     Операції з купівлі іноземної валюти, а також банківських металів враховуються для кожної особи в загальній сумі за 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії.

4. Стосовно розміру доходів осіб, які звертаються за призначенням житлової субсидії

       Підставою для непризначення житлової субсидії домогосподарству є наявність у складі домогосподарства осіб та членів їхніх сімей, які:

- не мали доходів або сума нарахованого середньомісячного сукупного доходу менше ніж розмір мінімальної заробітної плати (за даними ДПС, ПФУ);

- не сплатили ЄСВ.

       При цьому субсидія призначається якщо у таких осіб один із наступних випадків:

- сума середньомісячної нарахованої заробітної плати менша від розміру мінімальної заробітної плати не більш як на 20 відсотків у м. Києві, в обласних центрах і містах обласного значення, а в інших населених пунктах не більш як на 50 відсотків. Водночас у такому випадку має бути виконана умова щодо сплати ЄСВ у розмірі не меншому ніж мінімальний за всі місяці протягом періоду, за який враховуються доходи;

- складні життєві обставини, до яких віднесено: інвалідність; тривала хвороба; алко- або наркозалежність, що підтверджується висновком лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я;

- відсутні доходи, але сплачено ЄСВ у розмірі, не меншому ніж мінімальний, протягом кварталу, що передує кварталу перед місяцем звернення за призначенням житлової субсидії (тобто при зверненні у травні – червні 2021 року сплата ЄСВ має бути за IV квартал 2020 року, при зверненні у липні – вересні 2021 року – за І квартал 2021 року);

- не менше місяця отримували дохід, зокрема пенсію, стипендію, допомогу по безробіттю;

- не менше місяця особи або навчалися за денною формою навчання у закладах освіти, або зареєстровані у службі зайнятості як безробітні;

- надавали соціальні послуги (тобто отримували компенсацію, призначену відповідно до постанов Кабінету Міністрів України від 23.09.2020 № 859 або від 29.04.2004 № 558).

5. Призначення житлової субсидії без урахування окремих осіб з числа зареєстрованих

       За наявності у складі домогосподарства осіб, які не проживають за місцем реєстрації (на підставі інформації в декларації та підтверджуючих документів) приймається рішення про виключення таких осіб зі складу домогосподарства (крім членів сім’ї!). При цьому майновий стан осіб, перебування їх за кордоном, наявність боргів зі сплати аліментів, несплата ЄСВ або відсутність доходів не є перепоною для виключення особи зі складу домогосподарства.

       У такому разі майновий і матеріальний стан цих осіб (наявність у власності транспортних засобів, житлових приміщень, депозитних рахунків, купівля товарів, послуг, розмір доходів, сплата ЄСВ тощо), а також перебування їх за кордоном не впливають на право домогосподарства отримувати житлову субсидію.

      Тобто зі складу домогосподарства можна виключити осіб, які зареєстровані, але фактично не проживають, наприклад:

- дитину, яка зареєстрована з бабусею, але фактично проживає з батьками за іншою адресою;

- працездатну особу, у якої немає доходів і сплати ЄСВ (крім членів сім’ї);

- працездатну особа, яка працює за кордоном і ЄСВ в Україні не сплачує (крім членів сім’ї).

       Документами, що підтверджують непроживання особи за місцем реєстрації, можуть бути:

- довідки, що підтверджують місце перебування особи на території іншої адміністративно-територіальної одиниці у зв’язку з роботою, лікуванням, навчанням, довготривалим відрядженням, відбуванням покарання, у тому числі легалізовані в Україні документи про набуття страхового стажу в іншій країні;

- довідки про оплату житлово-комунальних послуг в іншому житловому приміщенні;

- акти обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства;

- договори оренди житла в іншому місці.

     При цьому до заяви та декларації мають бути внесені у повному обсязі відомості про всіх зареєстрованих осіб, а також про членів їхніх сімей. Інакше заява і декларація вважаються такими, що не подані.    

     Натомість врахування осіб, які не зареєстровані у житловому приміщенні, але фактично у ньому проживають, допускається лише для орендарів, внутрішньо переміщених осіб, індивідуальних забудовників, будинки яких не прийняті в експлуатацію, а також дитячих будинків сімейного типу, прийомних сімей, в частині врахування дітей, які фактично проживають.

 

6. Період, за який враховуються доходи для призначення субсидії

       Під час призначення субсидії з початку неопалювального сезону (з 1 травня) враховуються доходи за ІІІ – ІV квартали попереднього року (крім пенсії). А розмір пенсії враховується за березень місяць поточного року.

       Якщо субсидія призначається з іншого місяця, враховуються доходи за два квартали, що передують місяцю, який передує місяцю звернення за призначенням житлової субсидії, а розмір пенсії за місяць, що передує місяцю, попередньому до місяця, з якого призначається житлова субсидія.

       Оскільки відповідно до Порядку обчислення середньомісячного сукупного доходу сім’ї (домогосподарства) усіх видів державної соціальної допомоги, до сукупного доходу враховуються пільги на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива та скрапленого газу, суми пільг за відповідний період мають бути враховані при призначенні субсидії.

7. Стосовно призначення субсидії на понаднормову площу житла

       Норма житла, на яку призначається субсидія, на домогосподарство з однієї особи складає   48,87 кв. метрів і 13,65 кв. метрів - на кожну наступну особу. Тобто, на сім’ю з трьох осіб - 76,17 кв. метрів. Субсидія на понаднормову площу житла призначається, якщо у житловому приміщенні зареєстровані лише непрацездатні непрацюючі особи (пенсіонери, особи з інвалідністю, діти до 18 років). Про призначення житлової субсидії на понаднормову площу має бути зазначено у заяві.

       У випадку призначення житлової субсидії домогосподарству без урахування окремих осіб з числа зареєстрованих, якщо у складі домогосподарства залишаються лише непрацездатні непрацюючі особи, то в такому разі житлову субсидію їм може бути призначено на понаднормову площу житла.

       Якщо в опалювальному сезоні 2020-2021 років субсидія була призначена на норму площі житла (без понаднормової), при автоматичному призначенні на наступний період вона також призначається на норму. Для призначення житлової субсидії на понаднормову площу особа має подати заяву.

Директор Департаменту                                            А.А. Перепелиця

Перегляди: 712