Ботулізм- небезпечне захворювання!
За п’ятьмісяців 2021 року в Українізареєстрували 41 випадокботулізму, 6 випадків стали фатальними. Всьогозахворіли 43 людини, з них одна дитина. Про цеповідомляє прес-служба Центру громадськогоздоров’яУкраїни.
«Основною причиною отруєнь стало вживанняв’яленої / солоної / сушеноїпрісноводноїрибидомашньогоприготуванняабоневідомогопоходження, яку придбали на стихійних ринках (16 випадків) та м’яснихконсервівдомашньогоприготування (15 випадків)», – йдеться в повідомленні ЦГЗ України. Іншівипадкизахворювання на ботулізмпов’язані з вживанням: іншихкулінарнихвиробів з м’яса (у 3 хворих), овочевих і рибнихконсервів (у 4 хворих), рибнихконсервівабоморськоїсолоної / копченоїриби (у 5 хворих). Порівнюючи з минулим роком, цього року тенденціїнегативні. Зокрема, за весь 2020 рікзахворіло 65 людей, а померло — чотири. Цього року понад 67,0% людей, якізахворіли на ботулізм, — чоловіки. Переважнохворіють люди віком 18–59 років (83,7%). У 2021 році 2 випадкизахворювання на ботулізмбулозареєстрованотакож в Одеськійобласті.
Ботулізм – цегостреінфекційнезахворювання, яке виникає в результатівживанняпродуктів, якімістятьотруйніречовини (токсини), щовиробляютьсябактеріямиботулізму. Цей токсин є одним з найсильнішихвідусіхвідомихбіологічних отрут, він в 375 тисячразівактивнішийвідотрутигримучоїзмії.
Збудникботулізмузначнопоширений у навколишньомусередовищі і у вигляді спор живе у ґрунті та воді, щоможе привести до забрудненняпродуктіврослинногопоходження, грибів. В процесітермічноїобробки спори не завждизнищуються, а в умовахвідсутностіабонедостатностікисню вони перетворюються у вегетативніформи, якіутворюють токсин, щонакопичується в харчовомупродукті. Стерилізаціяпродуктів в автоклавах в умовахпідвищеноготиску, температури 120° і тривалоїекспозиціївбиває не тількивегетативніформи, але і спори ботулізму. Тому консервипромисловоговиробництва не являютьнебезпеки в відношенніможливостівиникненняботулізму. Теплову обробкуконсерв в домашніхумовахнеможнавважати «стерилізацією», так як температура дії на продукт неперевищує 100°С і не знищують спори ботулізму.
Сприйнятливістьлюдини до цієїхворобивисока. Інкубаційнийперіодзахворюваннятриваєвідкількох годин до доби (рідше – до 2-3 днів). Йоготривалістьзалежитьвідкількостіботулотоксину, щопотрапив в організм хворого. Зазвичайзахворюванняпочинаєтьсяраптово. У людинипорушуєтьсязір, виникаєм’язоваслабкість і з’являєтьсясухість у роті. Турбує «туман», роздвоєнняпредметів, «сітка» перед очима, далекозорість. Відчуваєтьсянаявністьчужорідноготіла в глотці,першіння в горлі, погіршується ковтання їжі.
Профілактика ботулізму базується на чіткому дотриманні правил обробки продуктів, приготування (консервування), зберігання грибних, м’ясних, рибних консервованих продуктів, копчених м’ясних напівфабрикатів, рибних продуктів домашнього виготовлення. В жодномуразі не слідкупувати на ринках консервованіпродуктидомашньоговиготовлення з рук. Для консервуванняовочів, грибівслідвідбиратилишесвіжі, непошкоджені плоди, ретельноочищенівідземлі. Зім’яті та злежані, надгниліовочі і фруктипереробляти не можна. Не меншважливодотримуватись і правил варіння та нормуваннясолі та оцту. В кислому середовищімікробботулізмурозвиваєтьсязначноповільніше. Якщокришказдулася «бомбаж» абовідкрилась – банку необхідновикинути, продукт зіпсувався. В жодномуразі не можнакуштувати, такіконсервизнищують.
Пам’ятайте:хворобу легшепопередити, ніжлікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережітьсвоєздоров’я і здоров’яблизьких.