Best Joomla Templates by User Reviews BlueHost

УВАГА! Новий сайт Подільської міської територіальної громади розташований за посиланням: https://podilska-gromada.gov.ua/

Як допомогти постраждалим?

Успілкуванні найважливіше— чути те, що не сказано
П.
Друкер

               Кожна третя жінка є жертвою насилля, але тільки 12% свідків звертаються до поліції з підозрою про злочин.Проблема домашнього насильства – одна з «заборонених» в українському суспільстві. У нас не прийнято «виносити сварок з хати», а конфлікти стараються розв’язати всередині сім’ї. Втім такий підхід щорічно калічить долі тисяч українок, які тільки вже в самому крайньому випадку звертаються за допомогою.

Аналізуючи причини «нейтрального» ставлення до домашнього насильства, можна сказати, що причина не одна і не дві, причин десятки. Це і виховання, і досвід, і особливості сприйняття, і певне розуміння суспільством тих чи інших ситуацій/стандартів поведінки, які передаються від батьків до дітей не одне покоління, і менталітет, і рівень правосвідомості… Цей список довгий та багатогранний.

             Що з цим роботи? Однозначно, змінювати установки. Зрозуміти, що в сучасному і розвиненому суспільстві толерантність щодо насильства має дорівнювати нулю. Справа двох — це сварка, конфлікт тощо, а домашнє насильство, починаючи з 12.01.2019 р. — це злочин, який саме як злочин має сприйматися в суспільстві.Постраждалими від домашнього насильства можуть бути особи, які не вміють/не можуть усвідомлювати неадекватне ставлення до себе з боку свого партнера (під неадекватним ставленням я маю на увазі тиск, примус, шантаж, маніпуляції, приниження тощо). Часто постраждала особа зовсім не сприймає такі стосунки як щось негативне і девіантне. Постраждалі не знають інших форм поведінки/взаємовідносин, що позбавляє їх можливості провести аналіз відносин з партнером, його та своєї поведінки. Постраждалі від домашнього насильства особи часто не бачать виходу, в них немає сили переосмислити своє життя. Як правило, звернення до правоохоронних органів за допомогою — це такий крок, який вимагає від постраждалої особи значних зусиль.

             Що ми можемо зробити для людей, які хоч раз у житті постраждали від домашнього насильства? Для людей, які пережили приниження, примус, фізичний біль, страх, але все ж таки знайшли в собі сили звернулися за допомогою? Насамперед, ми маємо пам'ятати, що потерпілі від домашнього насильства належать до категорії вразливих клієнтів, тому побудова комунікації має свої особливості. Для того щоб така комунікація виявилася вдалою та максимально ефективною, ми повинні бути спокійними, уважними, спостережливими, стриманими…

Якщо ви потерпаєте від домашнього насильства?

Звертайтесь за телефонами:

-          відділ оперативного реагування «цілодобова варта» - 0486242020 ;

-          національна поліція – 102

   Безкоштовні гарячі лінії з попередження домашнього насильства:

-          0800500335 – національна;

-          116123 – з мобільного.

 

Мобільна бригада соціально-психологічної допомоги міста Подільськ:

-          048622552 - керівник.

Директор Департаменту                                                                                     Н.В.Кушнір