Best Joomla Templates by User Reviews BlueHost

УВАГА! Новий сайт Подільської міської територіальної громади розташований за посиланням: https://podilska-gromada.gov.ua/

ГЕПАТИТ В: ХВОРОБА, ЩО ВБИВАЄ НЕПОМІТНО!

 

   Гепатит В - це вірусна інфекція, яка уражує клітини печінки, трансформуючись у гостру або хронічну форму захворювання, а остання часто призводить до виникнення цирозу печінки та раку. За даними ВООЗ, щороку у світі від гепатиту В помирає близько 686 тис. людей, а 257 млн. осіб є безпосередніми носіями вірусу. Протягом інкубаційного періоду гепатит В розвивається приховано. І лише після його завершення з’являються нечіткі або слабко виражені ознаки інфікування.  

   Про наявність вірусу в організму людини свідчить: темна сеча; пожовтіння шкірних покровів, зокрема, очей; швидка втомлюваність; нудота; блювота; іноді свербіж шкіри; погіршення або відсутність апетиту; біль у суглобах; погіршення сну. Потім настає уявне одужання. Стан пацієнта покращується, зникають ознаки гострої недуги, відновлюється працездатність. Людині здаватиметься, що все прийшло до норми, і лише деякі показники під час дослідження крові вкажуть уже на хронічну інфекцію, яка продовжує розвиватися. Такий стан триває роками, людина веде звичний для себе образ життя. На пізніших стадіях, коли у хворих виникає печінкова недостатність - орган перестає виконувати свої основні функції, а тканина печінки (паренхіма) суттєво пошкоджується, - знову з’являються ознаки недуги. Проте, це буде вже зовсім інша хвороба, яка за відсутності медичної допомоги закінчується смертю - цироз чи рак печінки. Ці недуги спостерігаються у 20-30% інфікованих, які дійшли до цієї стадії розвитку патологічного процесу.

   Шлях передачі гепатиту В - через кров. Найчастіше зараження відбувається, якщо медичні чи косметологічні процедури проводяться нестерильними, погано продезінфікованими або повторно використаними інструментами (голки, шприци тощо).  

   Щоб уберегти себе від зараження гепатитом В, потрібно дотримуватися простих правил: не забувати про правила техніки безпеки під час роботи із пацієнтом (стосується медичних працівників, косметологів, тату-майстрів); слідкувати за стерильністю інструментів у медичних та інших профільних закладах (голки та шприци повинні використовувати лише один раз); не відвідувати сумнівні та неперевірені заклади, де наносять татуювання та роблять пірсинг; вести впорядковане сексуальне життя; цікавитися, яким чином спеціалісти, яким ви довіряєте своє життя, стерилізують робочий інструмент; у разі необхідності переливання донорської крові проводити скринінг крові та її компонентів; зробити вакцину проти гепатиту В.

   Станом на сьогодні, вакцина проти вірусу визнана найбільш ефективним способом захисту від інфекції. Але часто люди забувають, що, попри це, вакцинуватися потрібно кожні 10 років. А ще кожен вірить, що саме він - не захворіє.  

   Пам’ятайте, що ігнорування симптомів гепатиту В та відсутність лікувальної терапії надзвичайно швидко провокують розвиток цирозу печінки або раку. Тому якщо ви помітили різке та безпідставне погіршення самопочуття, не списуйте це на втому та стрес. Здайте кров для проведення лабораторного дослідження або проконсультуйтеся із лікарем, адже ваше життя - у ваших руках!

         Бережіть себе та будьте здорові!

Директор Департаменту

соціальної, сімейної політики та охорони здоров’я

Подільської міської ради                                                                               Н.В. Кушнір