Best Joomla Templates by User Reviews BlueHost

УВАГА! Новий сайт Подільської міської територіальної громади розташований за посиланням: https://podilska-gromada.gov.ua/

                                                                                                            ЗВІТ

проведення заходів по управлінню культури та туризму

Подільської міської ради Подільського району Одеської області

з 17.05.21р. по 21.05.21р.

 

В управлінні культури та туризму: протягом тижня проводилася підготовка проектів розпоряджень Подільського міського голови«Про відзначення Дня Європи» та роботи Клубу вихідного дня по мікрорайонам міста, згідно якого Клуб працюватиме щосуботи та щонеділі з травня по вересень 2021 року в визначених зонах відпочинку: парк «Черемушки», парк «Молодіжний», парк «Культура», парк «Слава труду» та військове містечко з 16.00 до 20.00, а також щосуботи в парку «Слава труду» з 16.00 до 20.00, де розташований дитячий міський автопарк для дітей від 2 до 12 років, який працює на безкоштовній основі.

В міському Будинку культури:протягом тижня продовжували свою роботу колективи МБК: народний фольклорний ансамбль “Натхнення”, зразкова вокальна студія “Непоседи” та зразкова хореографічна студія. Робота колективів спрямована на розвиток творчих здібностей, вдосконалення виконання та вивчення нових творів з метою поповнення репертуару та участі у заходах.

Також за графіком роботи проводилися заняття у дитячих студіях за видами мистецтв: вокал, хореографія, театральне та декоративно-прикладне мистецтво.

З метою виявлення творчо обдарованих людей у жанрі декламації та мовлення, залучення до участі у культурних заходах та розвитку їх талантів продовжує роботу “Студія сатири та гумору”. Студія працює на безкоштовній основі та для мешканців різних вікових категорій.

Продовжує свою роботу “Креативна DIYstudio”. З метою розвитку творчих здібностей талановитих мешканців нашого міста з різних напрямків декоративно-прикладного мистецтва проводяться онлайн майстер-класи, ознайомитися з якими можна на сторінках “Культура Та Мистецтво Подільська” у Facebook та Instagram.

Продовжено роботу он-лайн проєкту міського будинку культури “Не нудьгуй”. На сторінках “Культура Та Мистецтво Подільська” у Facebook та Instagram щонеділі пропонується цікавий розважальний та пізнавальний матеріал. Разом з творчими та креативними подільчанами ми пропонуємо безліч порад з краси, здоров'я, останні модні тренди, сучасні зачіски та макіяж, смачні рецепти, поради для дому, заочна експозиція декоративно-ужиткового мистецтва, майстер-класи, вікторини, конкурси, та багато іншого на будь-який смак та для будь-якого віку.

Продовжено роботу щодо організації кулінарного пізнавально-розважального телепроекту “На смак”, завдяки якому глядацька аудиторія має змогу дізнатися багато корисної інформації та порад про особливості приготування домашньої їжі. Отож цього тижня було відзнято черговий випуск проєкту. Відома кулінар-аматор Людмила Татар разом з ведучою Юлією Філімоновою під час приготування розкривають подробиці та секрети кулінарного мистецтва.

З 12 травня було розпочато онлайн фото конкурси “Подорожуємо Європою разом” до Дня Європи в Україні та “Подільськ у вишиванці” до Дня вишиванки. На сторінках “Культура Та Мистецтво Подільська” мешканці міста мали змогу поділитися власними фото. На цьому тижні за кількістю вподобайок було визначено переможців, які звісно отримали призи.

20 травня на Головній площі міста відбулися заходи з нагоди Дня вишиванки. Урочистою ходою проспектом нашого міста пройшли школярі, студенти та творчі колективи міста. Піснями та віршами привітали зі святом всіх присутніх учасники творчих колективів МБК.

22 та 23 травня продовжив свою роботу клуб вихідного дня. В межах роботи клубу працює дитячий міський автопарк для дітей від 2 до 12 років. Він працює на безкоштовній основі. Відтепер кожних вихідних у парку “Слава труду” з 17:00 до 19:00 дітлахи мають змогу покататися на велосипадах, самокатах, картингах, велобігах. Також, для маленьких мешканців міста була підготовлена програма, що відбувалася цими вихідними у парку мікрорайону Черемушки та мікрорайону Військове містечко. Пісенна програма у виконанні ансамблю МБК “Натхнення”, конкурси, вікторини, естафети, ігри, майстер класи, повітряні кульки, фото зони, а ще гарна музика, чудовий настрій та сувенір для кожного маленького учасника. Підтримати атмосферу відпочинку долучилися майстри- хендмейдери.  

В Будинку культури с. Олександрівка: Олександрівським будинком культури проводились протягом  тижня роботи с колективами: Вокально — хоровим «Тетяна і компанія», дитячого квартету «Краплиночка», танцювального «Aleks dolls»,  вокального «Зіроньки», дитячого театрально- драматичного гуртка «Маска», дорослого «Кроки за сценою». Робота спрямована на вивчення нових творів, міні сценок, пісень, танців, поповненя репертуару новими піснями.

         Згідно графіку роботи  продовжували свою роботу гурткі:  художнього слова «Гармонія», «Веселка творчості», спортивний «Волебол».

       До дня вишиванки був проведений тематичний вечір «Вишиванка, моя вишиванка!», де ми розповідали про її історію, традиції, де кожен бажаючий може долучитися до цього свята одягнувшись в вишиванку. Вишиванка — це символ України.  До дня захисту дітей був розроблений сценарій.

      З роботою Олександрівського будинку культури можна ознайомитись на сторінтках  Fecebook «Культура та Мистецтво Олександрівки», «Наше село Александровка»,Instagram «Kultura Oleksandrivku».

В Будинку культури с. Липецьке:Всесвітній день  вишиванки— міжнародне свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. До цієї дати працівники Липецького БК 19 травня разом із учнями 4 класу та класним керівником Тіорою А. В. провели свято «А над світом українська вишивка цвіте». Цього дня кожен охочий  долучається до свята, одягнувши вишиванку, що і зробили  присутні нашого свята. На цьому заході діти розповідали вірші, заспівали пісні, працівники культури зробили огляд  виставки з вишитих та тканих рушників, ознайомили дітей з різноманітними візерунками вишивки, розповіли дітям, що найкращий оберіг- вишита сорочка, бо вона захищає не тільки тіло від хвороб, але й душу від злих духів, а в кінці зустрічі усі переглянули відеоролики «Ураїнська вишиванка», «Дітям про вишиванку».

21 травня була проведена танцювально-розважальна програма для дітей  1-4 класів.

В централізованій бібліотеці:Вишиванка вважається оберегом від усього лихого, вона є символом краси та міцного здоров’я, а також щасливої долі, вірності та любові. Вона настільки глибоко увійшла в наше життя , що в Україні встановили навіть спеціальне свято – День вишиванки. Відзначали його і читачі і  підписники бібліотечної сторінки прийнявши участь в онлайн-флешмобу "Читаємо вишиванку як книгу". За вподобайками були визначені та нагородженні подарунками переможці онлайн-флешмобу.У День вишиванки міська центральна бібліотека провела літературно- музичну годину " Вишиванку одягай- Україну кохай !" Ведучі, учні 8 класу ЗОШ №8 розповіли про свято вишиванки в Україні, а директорка краєзнавчого музею доповіла про те, яка вишивка була популярна на  Подільщини  в різні часи, кольорову гаму та візерунки, що використовували та використовують давні й сучасні майстрині.Більш дізнатися про вишивку, пов’язані з нею традиції бібліотекарі пропонували із книг та журналів. З цією метою організували тематичну експозицію.  Чудові вірші до Дня Вишиванки підготували читачі бібліотеки, які були розміщені на бібліотечної сторінки у Фейсбуці.

     Усі ми дуже скучили за подорожами: так хочеться прихопити маленьку валізку і гайнути світ за очі... А поки ми чекаємо, коли ж можна буде вільно мандрувати, бібліотека запрошує читачів відправитись у книгомандри Європою «Часу не гай, цікаві книжки читай», в якій запропоновано книги європейських авторів, які варто прочитати.

В бібліотеці – філії: День вишиванки-це Всеукраїнське  свято, яке  покликане  зберегти споконвічні  народні  традиції. До дня вишиванки, який відмічається 20 травня,  експонується книжкова виставка-інсталяція ,,Це моя Україна одяглась мов калина».  Представлені видання знайомлять  з історією національної  вишивки, з  мистецтвом  вишивки українського орнаменту. Завдяки читацькій активності  розміщені   світлини  користувачів  бібліотеки  в українських вишиванках, яка вважається  головним оберегом людини.  Українську вишиванку називають «Молитвою без слів»  і в день святкування українці  одягають її  на роботу, в навчальний заклад чи садочок. Ми все частіше звертаємося до джерел народної творчості, до народних традицій. І як радісно усвідомлювати, що вони сьогодні оновлюються, оживають, і, мабуть, чим більше ми будемо їх знати, тим життя наше буде радіснішим, духовно  багатшим.  Вишиванка вважається оберегом від усього лихого, вона є символом краси та міцного здоров’я, а також щасливої долі, вірності та любові. Вона настільки глибоко увійшла в наше життя , що в Україні встановили навіть спеціальне свято – День вишиванки. Подільська міська бібліотека-філія презентувала в соц .мережі Фейсбук на бібліотечній сторінці народознавчу вітальню «Вишиванка – спадок нації». Вишиванка – символ нашої багатої традиціями української культури. Завдячуючи унікальному орнаменту вишиті візерунком сорочка чи рушник могли означати походження людини, вказувати її вік, соціальний статус та навіть сімейний стан. Завдяки перегляду народознавчої вітальні, користувачі мають змогу познайомитися із сучасними та старовинними зразками українських вишиванок різних регіонів нашої країни.  

В дитячій бібліотеці: До Всесвітнього Дня вишиванки, яке покликане зберігати споконвічні народні традиції долучилась дитяча бібліотека. В цей день бібліотекарі провели для читачів народознавчий урок «Вишиванка-наче райдуги світанки». Зустріч пройшла цікаво, діти дізнались про історю винекнення свята, читали вірші, співали пісні про вишиванку, а наостанок під пісню Катерини Бужинської «Україна-вишиванка» гарно станцювали.  

24 травня святкується День слов’янської  писемності і культури. В зв’язку з цією датою 22 травня на базі дитячої бібліотеки, сумісно з ЦДЮТ  була проведена інформаційна година «У витоків писемності». Бібліотекар познайомила читачів з слов’янськими просвітителями  Кирилом та Мефодієм, розповіла про мову первісних людей, показала презентацію в слайдах  «Історія виникнення книги». Присутні дізнались дуже багато про історію виникнення рідної мови , захід   викликав пошану до людей, які багато зробили для розвитку слов’янської писемності та культури.

В бібліотеці с. Липецьке: Вишиванка вважається оберегом від усього лихого, вона є символом краси та міцного здоров’я, а також щасливої долі, вірності та любові. Бібліотека презентувала виставку – вернісаж «Все життя-у вишивці». Багатої традиціями української культури. Завдячуючи унікальному орнаменту вишиті візерунком сорочка чи рушник могли означати походження людини, вказувати її вік. Завдяки оригінальному оформленню експозиції, читачі мають змогу через книги, альбоми та журнали ознайомитися із сучасними та старовинними зразками українських вишиванок.

В міському краєзнавчому музеї: на тижні до музею завітали учні 3 класу  ЗОШ №8 на чолі з класним керівником Чалюк Л.В.,  з якими в рамках дисципіни “Я досліджую світ” був проведений урок “Край, в якому я живу”. Дітям в цікавій формі було подано інформацію про видатних наших земляків, пам’ятники, які встановлені в нашому місті, культуру і трациції нашої місцевості тощо.

   20 травня до дня вишиванки разом з учнями 8 класу ЗОШ №8 (класний керівник Ладнюк І.В.) та бібліотекаркою Березовською Н. В. провели літературно-музичний захід «Вишиванку одягай — Україну кохай!» На заході було презентовано виставку  “Обереги мальовані нитками” - на ній представлено унікальну 100 річну вишиту сорочку, а також колекцію старовинних та сучасних вишитих рушників. Учасники заходу дізналися про вишивку в нашому краї та регіонах України.

     Протягом тижня були проведені екскурсії по виставкам малюнку «Мій Шевченко» та персональній виставці «Барельєфи Віталія Глонті».

     Вся вищевказана інформація узагальнена та надана згідно тижневих звітів закладів культури Подільської територіальної громади.

 

 

          Начальник управління культури та туризму                                   А.М. Вишневська